İnsanın hayatını şekillendiren, düşünceleri üzerinde etkisi olan pek çok şey vardır; ailesi, akrabaları, inançları, aldığı eğitim, arkadaşları, okuduğu kitaplar, izlediği film-diziler… Bu saydıklarımız insanı bir şekilde etkisi altına aldığı gibi düşünce yapısından davranışlarına, inançlarından söylemlerine kadar tüm hayatını etkileyebilecek hatta yönlendirebilecek kadar önemlidir. Bunlardan başka bizler farkında olmasak da hayatımızın akışı içerisinde etkili olan ve bizi yönlendiren bir başka husus daha vardır. Adına medya dediğimiz bu yönlendirme türü yazılı ve görsel olarak ikiye ayrılmaktadır. İşte bu medya bizim bilinçaltımıza sürekli kodlar göndererek düşüncelerimizi değiştirmek istemektedir. Sadece düşüncelerimizi değiştirmekle kalmayarak aynı zamanda onların istediklerini düşünmemizi de arzulamaktadır.
Medyanın asli işlevlerinden birisi bilgilendirmektir aslında. Toplumu tarafsız haber vererek bilgilendirmek! Gerçeklerin günışığına çıkmasını sağlamak! Mazlumların zalimler karşısında sesi olmak! Daha birçok görevi vardır medyanın. Vardır varmasına da günümüzde ne yazık ki bir kısım medya bu asli görevlerini bir kenara bırakarak tetikçiliğe ve zihinleri bulandırmaya çalışmaktadır. Bizleri kendi istedikleri şekilde düşündürtmeye çalışan medya yaldızlı manşetleriyle ve yanlı haberleriyle bunu yapmaya çalışmaktadır. Gelişen teknoloji de medyanın gündelik hayatımıza daha fazla girmesini sağlamakta ve gün geçtikçe medyamızı sosyalleştirmektedir. Sosyalleşen medya da daha sinsi bir şekilde algılarla oynayarak emeline ulaşmaktadır. Bizler bir konu hakkında bir kanaate sahip olduğumuzda onu hür irademizle oluşturduğumuzu zannederiz. Oysa özellikle bilinçaltımızı hedef alan yayınların bu kanaat üzerinde sandığımızdan çok daha fazla etkisi vardır. Böylece biz farkında olmadan bu yayınların istediği bir düşüncenin sahibi ve aynı zamanda da savunucusu konumuna geliriz. Bir müddet sonra da o düşüncenin kemikleşmiş şekilde müntesibi halini alırız.
Artık medyamız bir iletişim aracı haline de gelmiştir. İnternet ortamı sayesinde açılan bloglar, yorumlar, mail adresleriyle algılar daha hızlı etkileşime sokulmakta, insanlarımız giderek sosyalleşmekte ve sosyal medya dediğimiz iletişim araçları sayesinde etkileşim olmakta ve bizler farkına varmadan incir çekirdeğini doldurmayan hususlarda çok şey bildiğimizi zannederek aslında hiçbir şey bilmemekteyiz. Daha doğrusu öylesine bir bilgi kirliliği oluşturulmaktadır ki aradan gerçekten faydalı ve doğru bilgiyi seçip almak giderek zorlaşmaktadır.