CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın art arda yaptığı açıklamalar ve bu açıklamalar üzerine Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın TEOG’un kaldırıldığını ilan etmesi büyük bir dalgaya neden oldu. Herkes birbirine soruyor: Şimdi ne olacak? Okullara girişlerin prosedürleri ne zaman netleşecek? Bu kadar kısa zamanda nasıl adapte olunacak? Çocuklarımız mağdur edilecek mi?
Bu konu tartışıladursun. Ben sıklıkla milli eğitimde çok yakın aralıklı yapılan değişikliklerin sağlıklı olmadığını, bu alanın Türkiye’deki en sorunlu alanlardan biri olduğunu dile getiren bir gazeteciyim. Ancak bugün üzerinde durmak istediğim konu ikinci başlık, yani üniversite sınavlarıyla ilgili muamma.
Sınavlar da kalkacak mı? Kalkacaksa yerine ne gelecek? Uygulama ne zaman başlayacak? Bu soruların peşine düştüm. Öğrendiklerimi özetleyeyim...
UFUKTA RADİKAL BİR DEĞİŞİKLİK YOK
KESİN kaynaklardan öğrendiğim kadarıyla söyleyebilirim ki üniversite sınavlarının kalkması en azından kısa vadede söz konusu değil. Merkezi sınavlar devam edecek. Zaten Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında iki konuyla ilgili üslup farkı var. Başbakan’la istişare ettikten sonra TEOG’un kaldırılması gerektiğini söylüyor. Bu son derece net bir cümle. Öte yandan üniversite sınavlarıyla ilgili “YÖK çalışma yapıyor” diye muğlak bir ifade kullanıyor.
Benim bildiğim kadarıyla YÖK 1 yılı aşkın süredir sınav sisteminin yalınlaşması üzerine bir çalışma yürütüyor. Bu, sınavların kalkması anlamına gelmiyor, zira güvendiğim kaynaklar sınavların kalkması senaryosunun Türkiye’yi 12 Eylül öncesi üniversitelerin yaşadığı keyfilik ve kaosa götürür inancının YÖK’te hâkim olduğunu söylüyorlar.