Antik Likya kentlerinden biri olan Arykanda hem konumu, hem de büyük ölçüde sağlam kalmış yapıları nedeniyle keyifle gezilebilecek ve insanı binlerce yıl geçmişin Akdeniz kültürüne yakınlaştıracak harika bir ören yeri. Yazın en sıcağında bile rahat nefes alabileceğiniz, altındaki tüm vadiyi görebilen panoramik manzarasıyla cezbedici bir Anadolu medeniyeti.
Antalya ili, Finike İlçesi, Arif Köyü sınırları içerisinde yer alan Arykanda Antik Kenti’nin ismi Likya dilinde ‘Ary-ka-wanda’, “yüksek kayalığın yanındaki yer” anlamına gelir. 4000 yıllık izler barındırsa da kentin yapımı 2500 yıl kadar geriye götürülebiliyor. Kent, özellikle Roma Döneminde yoğun olarak iskân edilmiş olup en parlak dönemini yaşamış.
Arykanda Antik Kenti, Şahinkaya diye bilinen sarp kayalık bir tepeye sırtını dayamış, güneye eğimli arazi üzerinde kademe kademe yükselen 5 teras halinde inşa edilmiş, kalıntıları bugün çam ve sedir ağaçlarının arasında kalan etkileyici bir Likya yerleşim yeridir. Kentin en yüksek bölümünde yer alan yapı, Şahinkaya’nın güney batı eteğindeki gözetleme kulesidir. Bu kulenin biraz altında MS 1. yüzyılda inşa edilen Stadion yer alır. Kulenin güneyinde kalan Akropol’ün kentin ilk yerleşim yeri olduğu düşünülüyor. Bu alanın doğusunda Bouleuterion (Konsey Odası) ve MÖ. 4. yüzyılda inşa edilen, Güneş Tanrısı Helios adına yapılmış tapınak bulunur. Bir alttaki terasta, bölgenin ufak fakat en iyi korunmuş tiyatrosu, en alttaki terasta ise Agora ve Meclis binası işlevi gören Odeon yer alır. Özellikle bir mühendislik harikası olan su kanalları görmeye değerdir.