Türkçemize de girdi, yerleşti. “Seçki, Güldeste, Derimlik” karşılığı kullanıyoruz. Bir konu etrafında seçilmiş en iyi yazılar, şiirler, fıkralar, deyişler, yaşanmış örnekler, temel metinler, atasözleri bir kitapta toplanınca adı antoloji oluyor.
3 gün kaldı.
Yeni yıla giriyoruz.
69 yıl dolacak.
5 yıl önce değil, 15 yıl önce de değil tam 69 yıl önce (1950’de) Türkiye’de “Adalet Antolojisi” yayımlandı. Hakim H. Basri Erk derleyip, toplayıp yazdı.
610 sayfa.
Sahaflardan almıştım.
Özellikle tekrar edeyim.
Tam 69 yıl önce basılmış.
Ve yazar Hakim H. Basri Erk, önsözünde şunları sıralamış.
★★★
“Eğer bir memleket halkının Adalete inanmaz hale geldiği görülürse artık o rejim, o idare sistemi mahkum olmuş, çürümüş demektir.
Yıkılacak, çökecektir.
Bir milletin ordusu bozuk olabilir, harbe girmedikçe bu hal meydana çıkmaz. Maarifi (eğitim sistemi) bozuk olabilir, bunun acısı da ancak aradan bir nesillik (70-80 yıl) zaman geçince kendini gösterir. Bir ülkenin iktisadiyatı (ekonomi yönetimi) bozuksa millet uzun seneler süren bir sefalet içinde sürüklenir, gider. Amma bir memlekette (ülkede) Adalet bozulursa, halk Adalete inanmamaya başlarsa, herkes hakkını kendi aramaya kalkar ve o cemiyet (toplum) ani olarak batar, dağılır”
Tekrar ediyorum.
5 yıl, 15 yıl önce değil.
69 yıl önce yazılmış.
Yazar Hakim H. Basri Erk, Adalet Antolojisi’nin ön sözünde satırlarına şöyle devam etmiş: