Bir süre önce Bakırköy’deki sahafta kitapları karıştırırken, Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Başkanlığı yapmış olan Osman Nuri Gündeş’in 2010 yılında kaleme aldığı “İhtilallerin ve Anarşinin Tanığı” kitabı elime geçti.
Kapağını çevirdiğimde, kitabın Osman Nuri Gündeş tarafından kızına imzaladığı duygu ve onur dolu şu notu okudum: “Hayatını sadece ailesinin refahı ve saadetine adamış bir babanın, milleti ve vatanı için hayatı pahasına yaptığı işlerin hikâyelerinin kızına armağanı. Baban, 8 Ocak 2011.”
İsimlerini bilmesek, gözümüzle görmesek de Türkiye’nin güvenliği için fedakârca görev yapan Milli İstihbarat Teşkilatı’nın varlığının Türk milletine verdiği güven bu kısa notla anlatılmıştı.
MİT 97 YAŞINDA
Sahaftan alıp bir emanet gibi sakladığım kitaptaki Gündeş’in bu notunu yazmak için en uygun zaman olduğunu düşünüyorum. Çünkü, vatanı ve milleti için canı pahasına görev yapan ve hayatını görevi gereği çoğu zaman vakit ayıramadığı ailesinin saadetine adayan, tıpkı askerlerimiz ve polislerimiz gibi vatan, millet, bayrak ve ailesi için gece gündüz çalışan Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları 97’nci yılını kutluyor.
Devletin gözü kulağı olan, yurtiçinden ve dışından gelecek tehlikeleri gerçekleşmeden önleyen, edindiği bilgiyle milli güvenlik politikalarının oluşturulmasında en önemli rolü oynayan ve tehlikeyi dünyanın neresinde olursa olsun kaynağında bertaraf eden MİT mensuplarının isimlerini ne yaşarken ne de öldüklerinde bilmeyiz.
YAŞAMI DA ÖLÜMÜ DE GİZLİ
Öyle ki vatan için şehit olduklarında bile isimleri yazılmaz. MİT’in internet sayfasında “Şehitlerimiz” bölümünde dalgalanan Türk bayrağında, her biri ayrı bir pırıltı olarak bayrağımızı aydınlatan şehit MİT mensupları için şu not bulunur: “Bayrağımızın simgelediği kutsal değerler adına yurtiçinde ve dışında üstlendikleri görevlerde hiç düşünmeden canlarını feda eden isimleri gibi görevleri bizde saklı olan şehitlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız.”
FETÖ ELEBAŞI GÜLEN CIA PROJESİ
MİT mensubu bir babanın belki de görevi gereği yeterli zamanını ayıramadığı kızına bıraktığı en değerli miras; mesleki geçmişinin bilançosunu da içeren böyle bir kitap olsa gerek. Yazdığı her konuyu bilmem mümkün değil. Konular Gündeş’in şahsi tanıklığına dayansa da, vatansever bir babanın kızına samimiyeti beni bu satırları yazmaya itti. 2015 yılında 90 yaşındayken hayata veda eden Gündeş’in kitabı, 1950’den bu yana Türkiye gündemine damga vuran olaylarla ilgili bilgi ve tecrübelerini aktarıyor. Bu konuların başında FETÖ elebaşı Gülen ile ilgili yazdığı bölüm var.