23 Ağustos 1973 günü İsveç’in başkenti Stockholm’de soyguncular bir bankayı soymak için basarlar. Bankada dört banka görevlisini altı gün boyunca rehin tutarlar. Soygun girişimi bittiğinde rehineler soygunculardan şikâyetçi olmadığı gibi onları savunmaya geçerler.
Bu olay, literatüre “Stockholm Sendromu” olarak girer.
Stockholm Sendromu, rehinenin kendisini rehin alan kişiyle olası diyalog sürecinde oluşan, duygusal anlamda empati ve sempati oluşması olarak özetlenebilecek psikolojik durumdur.
AVRUPA’DA PKK’YA TERÖRİST DİYEN İLK LİDER
Yazıma bu bilgileri vererek başlamamın nedeni İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin Twitter hesabından yayınladığı şu mesaj oldu: “İsveç ve PKK hakkında geniş çapta yayılan dezenformasyon nedeniyle, PKK’yı terör örgütü listesine Türkiye’den sonra ilk ekleyenin 1984’te Olof Palme hükümetinin olduğunu hatırlatmak isteriz. Aynı adımı AB 2002’de attı. Bu tutum değişmedi.”
Bugün yine İsveç’te yaşanan bir Stockholm Sendromu vakasıyla karşı karşıyayız. 1984 yılında İsveç güvenlik birimleri, PKK’yı terör örgütü olarak ilan eden İsveç Başbakanı Olof Palme’nin “misilleme ile karşılaşabileceği” uyarısında bulunmuştu.