Nedim Türkmen Sözcü Gazetesi

Eller Ay’a biz yaya

Bildiğiniz gibi eğitim, ülke kalkınmasının temelini oluşturan mihenk taşlarından bir tanesidir. Bu sebeple ülkelerin kamu harcamaları içerisinde eğitim harcamaları da önemli yer tutmaktadır. Ancak nüfus...

27 Ağustos 2018 | 2.351 okunma

Bildiğiniz gibi eğitim, ülke kalkınmasının temelini oluşturan mihenk taşlarından bir tanesidir. Bu sebeple ülkelerin kamu harcamaları içerisinde eğitim harcamaları da önemli yer tutmaktadır. Ancak nüfus artış hızının yüksek olması, genç nüfusun fazlalığı gibi etkenler eğitime ayrılan kaynakların yetersiz kalmasına yol açmaktadır.

Merkezi İsviçre’de bulunan Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) yayımladığı 2017-2018 Küresel Rekabetçilik Raporu’na ek olarak dünyanın en eğitimli ve eğitim kalitesi en yüksek ülkelerini belirledi. Listede ilk sırayı Singapur alırken, onu Finlandiya, Hollanda ve İsviçre takip ediyor. 137 ülkenin yer aldığı listede Türkiye ise kontrol edilemeyen nüfusu ve eğitim alanındaki yetersiz harcamalarıyla 104’üncü sırayı alabilmiş.

Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli sınavlardan biri olan PISA 2018 sonuçlarına göre, Singapur en başarılı ülke. Peki Singapur başarısını neye borçlu? Singapur’da öğretmen okullarına en başarılı öğrenciler alınıyor. Singapur’da bu kurumlara ilk üçte birlik dilimde yer alan öğrenciler alınıyor. Bu öğrencilere, lisans eğitimleri süresince yoğun bir pedagojik bilgi ve uygulamaya dönük dersler veriliyor. Singapur’un tanımladığı bir öğretmen modeli var; yansıtıcı-uygulayıcı öğretmen. Yani bilgisini uygulamaya yansıtabilen öğretmen. Bir şeyleri bilmekle, düşünmekle yetinmeyip, bunu yansıtan öğretmen. Öğrenciler için yoğun ve sert bir eğitimin yanı sıra öğretmen yetiştirme programları, yoğun bir biçimde uygulamaya yönelik. Dünyada en çok kabul edilen eğitim sistemine sahip olan Singapur’un 7 üzerinden eğitim standartları puanı ise 6.3.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
60 trilyon TL ciro yap 833 milyar TL vergi öde! 02 Eylül 2024 | 1.636 Okunma 2025’te emekli olan yüzde 35 kayıp yaşayacak 09 Ağustos 2024 | 1.451 Okunma Yılda 60 milyon TL harca vergi kaydın olmasın hesap da sorulamasın 15 Temmuz 2024 | 1.530 Okunma Gerekçe; Hindistan’da Brezilya’da var 12 Temmuz 2024 | 1.911 Okunma İş dünyasına sunulan vergi paketi 08 Temmuz 2024 | 1.347 Okunma