Ülkemizde, sporcuların ve özellikle futbolcuların vergilendirilmesi konusu her zaman tartışılan ve popülizm yapılmaya müsait bir konudur.
Türk Vergi Sistemi incelendiğinde; önce futbolcuların da ücretliler gibi Gelir Vergisi tarifesine göre artan oranlı bir şekilde vergilendirildiği ancak, daha sonra bu usulde vergilendirmenin terk edilerek kaynakta tevkif usulünün belirlendiğini görüyoruz.
İSTİSNA SÜRESİ 2 YIL DAHA UZADI
Ücretli olarak değerlendirilen futbolcuların, diğer ücretlilerden farklı vergilendirilmesini düzenleyen Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 72’nci maddesindeki istisna süresi 31.12.2017’den 7063 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 1’inci Maddesi ile 31.12.2019 tarihine kadar uzatıldı. (20.12.2017 tarih ve 30276 sayılı Resmi Gazete)
Buna göre; Gelir Vergisi Kanunu’nun Geçici 72. maddesi uyarınca 31.12.2019 tarihine kadar sporculara yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerden aşağıdaki oranlarda Gelir Vergisi tevkifatı yapılmaya devam edilecektir.
Liglere göre spor dallarında aşağıdaki düzene göre vergi uygulanmaktadır;
– Süper Lig için %15,
– PTT 1. Lig için %10,
– Diğer ligdekiler için %5,
Aşağıda dünya genelinde futbolculara en yüksek ve en düşük vergi oranı uygulayan ülkeleri tablo halinde dikkatinize sunuyorum.
SON DURAK TÜRKİYE…
Türkiye’de süper ligde futbolcuların yüzde 15 sabit bir vergi oranına tabi tutulması ve kesilen verginin tamamının kulüpler üzerinde kalması nedeniyle; dünyada futbol yıldızı olarak bilinen birçok ünlü ismin jübileden önce Türkiye’de futbol oynadığını görüyoruz.
Aşağıdaki tablo Türkiye’nin vergileme rejimi nedeniyle futbolcu transferlerinde ne kadar avantajlı olduğunu göstermektedir.