Sahte içkiden ölenler, hastanede yatanlar ve yurda kaçak yollarla sokulan sigaraların yakalandığına ilişkin operasyon haberlerini duymadığımız bir gün yok. Ülkemizde, içki ve sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi tutarları toplamı, toplam vergi gelirlerinin %10’unu oluşturuyor. İçilen her üç kadeh içkinin iki kadehi vergi ve bir paket sigaranın yirmi dalının on sekizi vergiden oluşunca; ürün sahteciliği veya bandrol oyunları gündelik hale geliyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2020 yılı Faaliyet Raporu yayımlandı. Bugün sizlere, bu faaliyet raporunda yer alan bandrol denetimlerine ilişkin sonuçlardan hareketle, sahteciliğin ve kaçakçılığın nasıl önlenebileceğine ilişkin görüşlerimi ileteceğim.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI, AZ PERSONELLE MUCİZE YARATMAYA ÇALIŞIYOR
Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi güvenliğini sağlamak amacıyla; tütün mamulleri, makaron, yaprak sigara kağıdı ve alkollü içkiler sektöründe faaliyet gösteren üretici ve/veya ithalatçı firmaların takibine yönelik olarak Ürün İzleme Sistemi uygulamaktadır. Sistem, vergi kayıp ve kaçağını önleyerek, vergi yükünün adaletli ve dengeli...