Ek bütçe hazırlığı yapıldığını, her Cuma 21:00’da katıldığım Bloomberg HT’de yayımlanan “Ekonomik Görünüm” programında 10 Haziran tarihinde ifade etmiştim. Yine yanılmadık. Mayıs sonuçlarını görmeden bile, ocak-nisan sonuçları ödeneklerin yetmeyeceğini bağıra bağıra söylüyordu.
Cari transferler, personel, faiz ve SGK devlet prim giderlerinin ocak-mayıs döneminde bütçe giderleri içindeki payı yüzde 78.7 olarak gerçekleşti. İlk 5 ay sonunda bütçe gideri olarak bütçeye konulan toplam ödenek olan 1 trilyon 750 milyar 957 milyon TL’nin yüzde 54.8’i olan 959 milyar 773 milyon TL’si kullanıldı. Meclis tatile girmeden Ek Bütçe Kanunu çıkmasa idi, ağustosta hiç kimse devletten maaş alamazdı.
Ek bütçe uygulamasının dayanağı 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 19. maddesinin aşağıdaki son fıkrasıdır.
“Merkezî yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerindeki ödeneklerin yetersiz kalması halinde veya öngörülmeyen hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla, karşılığı gelir gösterilmek kaydıyla, kanunla ek bütçe yapılabilir.”
İktidar, 2022 yılı bütçesini yaparken enflasyon ve kur yükselişini hesaba katmadığı için, yılın...