Gözlerin Gazze’deki gelişmelere ve ABD’deki devir-teslime çevrildiği dönemde, Suriye ikincil duruma düşmüş gibi görünse de sahadaki gelişmeler yakından izleniyor. Suriye coğrafyasını Türkiye için sorun yaratan bir yer olmaktan çıkarma çabalarını zora sokacak birçok risk ve tehlike olduğu anlatılıyor.
Bir süre önce ABD medyasında, Suriye yönetiminin yaptığı ziyaretlerden yola çıkarak, Arap ülkelerine yakınlaştığı ve daha İslamcı bir yapıya dönüşeceğine ilişkin yapılan analizler, ‘bilinçli kafa karıştırma’ olarak adlandırılıyor.
Türk istihbaratının bakışı farklı. Ürdün’de yapılan son toplantıda, sürece ilişkin belirlenen takvime göre görüşmelerin aynen işlediği aktarılıyor. Hangi ülkeyle ne zaman bir araya gelineceğine dair fikir alışverişi yapıldığı, tüm sürecin de buna uygun ilerlediği iddia ediliyor. Türkiye’nin etkisini azaltma operasyonu yapıldığı tezi kabul görmüyor.
***
İktidar, ABD Başkanı olarak görevi devralan Donald Trump’ın yaklaşımıyla daha kolay yol alınacağını umuyor. ABD’nin yeni yönetiminin sadece YPG bölgesine yüklediği anlam yerine Suriye genelindeki ‘sonuçlar ve yararla’ daha çok ilgileneceği hesabı yapılıyor.
Türkiye’nin YPG bölgesine ilişkin taleplerinde henüz beklenen gelişmeler yaşanmamış olmasına karşın, bir süre sonra olumlu gelişmelerin görüleceği iddia ediliyor. Türkiye’nin bölgeden çıkmasını istediği isimler listesi ise karışık.