Eğitim sistemimizde kuralcı bir yaklaşımdan çok, pratik hayat koşullarından ve uygulamalardan hareket etmek lazımdır.
Geçmiş tarihimizde eğitim ve öğretim nasıl diye baktığımızda, Ahilik teşkilatının ilkelerinin gerçekten topluma iyi insan yetiştirme konusunda, çok önemli ilkeleri olduğunu görüyoruz. Bu teşkilatın ilkeleri, İlkokuldan itibaren her seviyede öğrenciye öğretilmesi gereken bir eğitim ilkeleri manzumesidir.
Kendi ihtiyacı varken başkalarına vermek, öfkelenince yumuşak davranmak, yenik çıkan tarafı affetmek, el emeği ve çalışmayı kutsal bir yaşam merkezi haline getirmek, üretici olmak, bütün insanlara karşı sevgi ve yardım duygusu taşımak ve bunu gerçekleştirmek, hayata geçirmek, uygulamak ve bunun pratiklerini yapmak, görsel olarak bunları anlatan belgeseller seyrettirmek, kardeşlik dayanışması içinde askerleri, üreticileri, emekçileri, esnafı birleştirmek ve böylece Devleti güçlü kılarak, sosyal adalet ve sosyal güvenliği gerçekleştirmek.
Bu duygularla hareket etmenin pratiğini anlatmak, devletçilik ve vatanperverliği sevdirmek, ona göre ülkesinin menfaatlerinin sahiplenmesini sağlamak, halkçı ve milliyetçi bir düzen içinde, egemen sömürücü güçlere karşı çalışan herkesin de, halkın çıkarlarını savunarak hareket etmek.
Ahi ahlakının temel ilkeleri: 1: Doğru sözlü olmak, 2: Emanete hıyanet etmemek, 3: Mert olmak, 4: Gözünü kötü şeylerden sakınmak. 5: İkiyüzlü ve yiyicilerden uzak durmak. 6: Kötülerden uzak durmak. 7: Öfkelenince öfkesini kontrol edebilmek; Elini, belini, dilini kontrol etmek, doğru kullanabilmek, esası üzerinden şunlar söylenebilir veya söylenmiştir.