FETÖ’nün devletin kılcal damarlarına işlemek, özellikle üst yönetim ve kritik noktalara elemanlarını yerleştirmek için her türlü hileye başvurduğu bilinmektedir. Ayrıca ülkenin para kaynaklarına çöktüğünü ve örgüte aktardığı unutulmamalıdır. FETÖ temizliği ve örgüt ile mücadelede YÖK ve üniversiteler sınıfta kalmıştır. FETÖ ile mücadelede liyakat vurgusu yapılırken, üniversitelerde özellikle usulsüz atamalar devam etmektedir. Örgütün üst düzey imamı olan Adil Öksüz, Suat Yıldırım, Davut Aydüz ve pek çok FETÖ’cü prof. ve öğretim üyelerinin Sakarya Üniversitesinde görev yaptıkları unutulmamalıdır.
Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz günlerde basına yaptığı açıklamada, üniversitesiz kent kalmadığını belirterek “Fakülteler açılırken, sanki üzerine düşünülmemiş” dedi. Ülkenin şartları ve ihtiyacı gözetilmeksizin açılan bu bölümler; insan yetiştirmek, ülkenin geleceğine katkı yapmak yerine torpilli birilerine ülkenin kaynaklarından yüksek maaşlı iş yaratmaya dönüşmüştür. Üniversitelerin bölüm kadrolarına almak istedikleri şahısları işaret ederek verdiği akademik ilanlara tepkiler her gün basında yer almasına rağmen, YÖK`ün duyarsız tavrı bilimsel kalitenin düşmesi ve her yıl binlerce üniversite mezunlarının işsiz kalmasına yol açmaktadır. 2017-2018 öğretim yılında öğrenci başvurusu olmadığı için yüzlerce bölümün kontenjanı boş kalmıştır.
Sayıştay’ın son yıllarda üniversitelerde yaptığı denetimler sonucunda; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yer alan ilke ve esaslara riayet edilmeden fakülte ve yüksekokulların açıldığı, hali hazırda öğrencisi bulunmayan bu eğitim birimlerinde öğretim üyesi ve idari personel istihdam edildiği ve maaşlarının bütçeden ödendiği tespit edilmiştir.
Yine kanun gereği üniversitelerin görevleri arasında; ihtisas gücü ve maddi kaynaklarını rasyonel, verimli ve ekonomik şekilde kullanarak, milli eğitim politikası ve kalkınma planları ilke ve hedefleri ile Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan plan ve programlar doğrultusunda, ülkenin ihtiyacı olan dallarda ve sayıda insan gücü yetiştirmeleri sayılmıştır. Bu konuda rektörler birinci derecede yetkili ve sorumludur. Eğitim - öğretim faaliyetleri için tahsis edilen kaynakların ve etkili kullanımının gözetim ve denetimi ise YÖK tarafından yapılmalıdır.
Sayıştay`ın üniversiteler ile ilgili denetim raporlarında yer alan ve aşağıda sadece örnek teşkil etmesi açısından;
Sayıştay Sakarya Üniversitesi için 2016 yılı raporunda,Mal ve Hizmet Alımları İle Yapım İşleri İhalelerinde Mevzuat Hükümlerine Uyulmadığını saptamış, ders vermeyen akademisyenlere yapılan ödeme de aşağıda belirtilmiştir.