Okan Müderrisoğlu Sabah Gazetesi

IMF… Klişeler… Reformlar için akıl hocası!

Uluslararası Para Fonu, (IMF) kuruluş şartının 4. maddesi çerçevesinde üye ülkelerde her yıl gerçekleştirdiği incelemenin Türkiye bölümünü geçen hafta yayımladı. Önceki...

26 Nisan 2016 | 160 okunma

Uluslararası Para Fonu, (IMF) kuruluş şartının 4. maddesi çerçevesinde üye ülkelerde her yıl gerçekleştirdiği incelemenin Türkiye bölümünü geçen hafta yayımladı. Önceki yıllardan farklı olarak piyasalarla üç değerlendirme aynı anda paylaşıldı. 1-IMF uzmanlarının tespitleri. 2-İcra Direktörleri Kurulu'nun kanaatleri. 3-Türkiye adına Fon yönetiminde bulunan İcra Direktörü İbrahim Çanakçı'nın görüşleri. Bu, çok boyutlu bakış açıları da gösteriyor ki Türkiye ekonomisi dış şoklara karşı dayanıklı. IMF, risk unsuru olarak küresel sermaye hareketlerine işaret ediyor. Merkez Bankası ile ilgili olarak kamuoyunda oluşturulan kanaatten fazlasıyla etkilendiğini hissettiriyor. Para politikası araçlarının kullanımında bağımsızlıkla ilgili ezberini tekrar etmesine karşın, global şartların ve Türkiye ekonomisindeki genel gidişatın faiz indirim yönlü olduğu gerçeğini teğet geçiyor.
Fon, geç de olsa Türkiye'nin, Suriyeli sığınmacılarla ilgili fedakârlığının değerini de teslim ediyor!

***
IMF'nin klişe değerlendirmelerinin ötesinde, Türkiye'yi yükselen piyasalar içinde ayrıştıran en önemli husus "yapısal reform ajandası!"
Nitekim bu husus Sn. Çanakçı tarafından şöyle özetleniyor: "Hükümet, kapsamlı bir yapısal reform ajandası izleme ve belirli takvim çerçevesinde ilgili önlemleri kabul etme taahhüdünde bulunmuştur. Etkin makro- politika koordinasyonu ve yapısal reformların uygulanmasının zamanlı biçimde yapılmasını temin edecek mekanizmalar iyi bir şekilde kurulmuştur. Yetkililer riskleri yönetmede ileri sürebilecekleri geniş erimli araçlara sahiptir. Tüm bu öğeler dikkate alındığında, Türk ekonomisinin son yıllarda şoklara karşı kanıtlanmış bulunan direnci devam etmeye eğilimlidir!"

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonomiye dair kısa Notlar... 21 Kasım 2024 | 440 Okunma Küresel zirveleri etkileme kabiliyeti... 20 Kasım 2024 | 173 Okunma G20 Zirvesi... Erdoğan, Rio’da Biden’ı uğurlarken... 19 Kasım 2024 | 268 Okunma AK Parti... Değişim, Değişiklik, İhtiyat! 16 Kasım 2024 | 197 Okunma Etki ajanlığı mı, yeni nesil casusluk mu? 14 Kasım 2024 | 1.415 Okunma