Okan Müderrisoğlu Sabah Gazetesi

Kriz savar kadrolar ve kararlar

15 Temmuz darbe girişimi karşısında milletin sergilediği demokratik duruşun, ekonomik boyutunu da aynı derecede önemsemek durumundayız. Eski Türkiye, en küçük siyasi risk gördüğünde, hele hele askeri cenahtan...

02 Ağustos 2016 | 204 okunma

15 Temmuz darbe girişimi karşısında milletin sergilediği demokratik duruşun, ekonomik boyutunu da aynı derecede önemsemek durumundayız.
Eski Türkiye, en küçük siyasi risk gördüğünde, hele hele askeri cenahtan sinyal aldığında derhal döviz büfelerine koşar, stokçuluk yapar, adeta kendi ayağına kurşun sıkardı.
Bu kez farklı olan neydi? Bireysel kurtuluşun bir anlamı yoktu. Niçin? Çünkü çocuklarımızın geleceğinin karartılacağı bir Türkiye'ye toptan karşı çıkış gerekiyordu.
İlk günkü kanaatim değişmedi. Neydi o?
"Matruşka darbe!" Yani, iç içe geçmiş darbe planlaması.
Ve muhtemelen bir taşla birden çok kuş vurulacaktı.
Bir yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hedef alınmıştı. Haliyle, halk doğrudan seçtiği Cumhurbaşkanı'nın kılına zarar gelmemesi için meşru yollarla harekete geçecekti. Şükür ki cumhur hem başkanına hem de iradesine sahip çıktı. Ama aynı zamanda FETÖ mensubu üniformalı unsurların devlete el koyma girişimine, toplumun diğer kesimleri de kayıtsız kalmayacaktı. Birden fazla fay hattı kırılması ile yazılan iç savaş senaryosu üzerinden daha büyük darbeye zemin yaratacak ve kuvvetle muhtemel Türkiye dış müdahaleye açık hale getirilecekti. Büyük oyun bozulurken, oyun içinde oyunun çözülmesi de kaçınılmaz.

***
Asli konumuza, yani ekonomiye dönecek olursak...
16-17 Temmuz günleri ekonomi ile ilgili bakanların ve ekonomi bürokrasisinin pro-aktif ve basiretli davranması büyük şok planlarını boşa çıkardı. Burada tek tek isimlere girmek yerine, kurumsal açıdan bir değerlendirme yapmamız daha doğru olur. Kuşkusuz, kur ve faiz dalgasının kırılmasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rolü tarihe geçti. Merkez Bankası'nı kişilere indirgeyen, kendi yörüngesinde uydu halinde tutmayı deneyen, bunun dışındaki tüm öneri, fikir ve seçenekleri reddeden anlayış, 15 Temmuz'la birlikte iflas etti. Kriz yönetimini bilen, piyasa dostu, iletişime açık, dış piyasalara duyarlı, reel sektöre müşfik, siyasi otorite ile senkronize Merkez Bankası'na ne kadar ihtiyaç duyulduğu tüm çıplaklığı ile ortaya çıktı.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonomiye dair kısa Notlar... 21 Kasım 2024 | 440 Okunma Küresel zirveleri etkileme kabiliyeti... 20 Kasım 2024 | 173 Okunma G20 Zirvesi... Erdoğan, Rio’da Biden’ı uğurlarken... 19 Kasım 2024 | 268 Okunma AK Parti... Değişim, Değişiklik, İhtiyat! 16 Kasım 2024 | 197 Okunma Etki ajanlığı mı, yeni nesil casusluk mu? 14 Kasım 2024 | 1.415 Okunma