Okan Müderrisoğlu Sabah Gazetesi

Medya özgürlüğü... İlişkiler ağı... Özeleştiri...

Gözlemlerime göre sistem yıllarca şöyle işletildi:  1- Maliye, Hazine, Merkez Bankası ve (eski) DPT'de her zaman müzahir bürokratlar vardı. Siyaset zayıftı. Kararları, bürokratlar hazırlar, siyasiler ancak...

27 Ekim 2015 | 392 okunma

Gözlemlerime göre sistem yıllarca şöyle işletildi: 
1- Maliye, Hazine, Merkez Bankası ve (eski) DPT'de her zaman müzahir bürokratlar vardı. Siyaset zayıftı. Kararları, bürokratlar hazırlar, siyasiler ancak uygulardı. Çoğu zaman uygulamaya ömürleri de yetmez, kalan işleri yine bürokratlar tamamlardı. 
2- Önemli ekonomik kararlardan veya ana çerçevesinden mutlaka haberdar olunur, en azından Ankara'daki eğilim önceden bilinirdi. 
3- IMF ve Dünya Bankası'nın kurduğu düzen sayesinde bürokratik yoğunlaşmanın BDDK, EPDK, SPK, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gibi merkezlere kaydığı ilk dönemlerde işler daha kolay yürütülürdü.
Bürokratlar her daim müttefiklerdi.
4- Siyaset kurumu da ihmal edilmez, bilhassa Meclis'te Plan Bütçe başta olmak üzere uzmanlık komisyonlarında doğrudan temas kurulabilecek vekiller bulunurdu. Yasa metinlerinde ince ayar ihtimal dahilindeydi. 
5- Ekonomiyle ilgili bakanlar ve yatırımcı bakanlıklarla da iyi ilişkiler geliştirilirdi. 
6- Çıkar sahaları ile ilgili sivil toplum kuruluşlarına, gündemi domine etmek üzere temsilciler yerleştirilir veya Holding adına bir isim görevlendirilirdi. 7- Ekonomik kurumların "arama konferanslarına" Grubun birden çok markası adına katılım tesis edilir, "kapalı ortamlarda ikili konuşmalar yapılır", varsa sorunlar çözülürdü.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ekonomiye dair kısa Notlar... 21 Kasım 2024 | 440 Okunma Küresel zirveleri etkileme kabiliyeti... 20 Kasım 2024 | 173 Okunma G20 Zirvesi... Erdoğan, Rio’da Biden’ı uğurlarken... 19 Kasım 2024 | 268 Okunma AK Parti... Değişim, Değişiklik, İhtiyat! 16 Kasım 2024 | 197 Okunma Etki ajanlığı mı, yeni nesil casusluk mu? 14 Kasım 2024 | 1.415 Okunma