40 Soruda Türk Öyküsü, Cemal Şakar’ın editörlüğünde Ketebe Yayınları arasından çıkan güzel kitaplardan biri.
“? soruda” şeklinde başlayan kitaplar, bilgiden çok malumata düşkün olan günümüz okurunu avlamayı hedef aldıklarından, benim mesafeli durduğum kitaplardır.
Doğrusu Ketebe’nin on kitaplık 40 soruda serisiyle ilgili de buna bağlı çekincelerim vardı, ancak onu iyi öykücülerimizden biri olmasının yanı sıra, öykü nazariyatına zihin yoran ve genç öykücülerce yol göstermekte mahir olan Cemal Şakar’ın hazırlamış olması, söz konusu çekincelerimi azaltırken, sorulara cevap verenlerin ehil kalemlerden oluşması, bu serinin gerekliliği konusunda beni mutmain kıldı.
Kavramsal Çerçeve, Tarihsel Arka Plan, Tematik ve Biçimsel Sorunlar, Dönemler – Akımlar - İsimler, Günümüz Türk Öyküsü ve Tartışmalar şeklinde beş ara başlık altındaki kırk soru, Abdullah Harmancı, Alaeddin Karaca, Ali Ural, Alim Kahraman, Bahtiyar Aslan, Ertan Örgen, Gönül Yonar, Gülhan Tuba Çelik, Güray Süngü, İsmail Özen, Köksal Alver, Mehmet Narlı, Necip Tosun, Oktay Yivli, Ömer Lekesiz, Recep Seyhan, Senem Gezeroğlu ve Yıldız Ramazanoğlu tarafından cevaplandırılmış.
Öykü adına soru sorulan yerde, kalın hatlarıyla da olsa bir öykü envanteri çıkarılıyor demektir ki bu envantere göre aynı yerde bir değerlendirmenin, nazari ve pratik tespitin, eleştirilerin yapılması da doğaldır.
Elbette, bunlardan maksat da, hem mevcudun değerini bilmek hem de bu değerin geleceğe hakikatli aktarılması için, ondaki mümkün sorunları, arızaları, eksiklikleri görünür kılmaktır.