Ömer Lekesiz Yeni Şafak Gazetesi

Bin Kayrevan’dan bir Kayrevan’a

Önceki yazımızda Hz. Ukbe b. Nafi’nin (ra), Tanca’yı da fethederek, serin dalgalarıyla atının ayaklarını ıslatan Atlas Okyanusu’na doğru “Rabbim, şayet önümdeki şu deniz olmasaydı ben...

07 Mayıs 2024 | 119 okunma

Önceki yazımızda Hz. Ukbe b. Nafi’nin (ra), Tanca’yı da fethederek, serin dalgalarıyla atının ayaklarını ıslatan Atlas Okyanusu’na doğru “Rabbim, şayet önümdeki şu deniz olmasaydı ben bu ülkede senin yolunda cihat etmek üzere devam edip gidecektim” şeklindeki nidasını onun cihat konusundaki cehdine örnek olarak vermiştik.

Cihat, İslam’ın en muhteşem eylem biçimlerinden biridir. Çünkü hayatın her cephesini kapsar. Nefis terbiyesini “büyük”, silahla yapılan savaşı “küçük” cihat sayan İslam anlayışının mensupları, ezanı yeryüzüne yaymayı cihat olarak değerlendirdikleri gibi, insanın hayatını kolaylaştırıp güzelleştirmek için yeryüzünün imar etmeyi, hem kendine kem de başkalarına hayır ve iyilikte bulunmak üzere ferdî niyet ve eylemlerini terbiye etmeyi… “de” cihat olarak değerlendirirler.

Yine o yazımızda Ukbe’nin Ifrikiyye’de Kayrevan adıyla bir şehir kurup, orada bir cami inşa edişinden de söz ederek, görmemizin Rabbimizce nasip edilmesi halinde Kayrevan’ı kaydi ve ayne’l-yakîn bilgilerle ayrıca anlatmayı vaat etmiştik. Rabbimize şükürler olsun o nasip tahakkuk etti ve şimdi sıra vaadimizi yerine getirmeye geldi.

Kayrevan hakkındaki kaydi bilginin...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bâtınîler, Fâtımîler, İsmailîler ve… 07 Eylül 2024 | 354 Okunma Her yığın layık olduğu efsaneyle yönetilir 05 Eylül 2024 | 248 Okunma Fuzûlî’nin Rind ile Zâhid’ine göre yazı 03 Eylül 2024 | 126 Okunma Ketebe’nin ‘Sebeb-i Telif’i 31 Ağustos 2024 | 53 Okunma Yazarın görevi 29 Ağustos 2024 | 109 Okunma