Dernek statüsünde, Ekrem Demirli, Hasan Hacak, Halit Çelikyön, Ercan Alkan, Sami Turan Erel, Hacı Bayram Başer, M. Tayyip Durceylan ve Cemalettin Ergün yönetiminde çalışmalarını sürdüren Klasik Düşünce Okulu, “İslam düşüncesini temsil eden klasik metinlerin Türkçe’ye çevrilerek okutulmasını, tartışılmasını, seminer, deneme ve makale düzeyinde yeniden üretilmesini hedefleyen bir eğitim-öğretim platformu”dur.
Şubat 2016 – Mayıs 2018 tarihleri arasında, 350 öğrenciye, İslami düşünce geleneğinin 60’dan fazla temel eserini okuttu ve üzerlerine yazılar yazdırdı.
“Yazılar yazdırdı” diyerek, çok hızlı bir özet cümlesi düşmemiz, konuyla ilgilenenleri yanıltmasın çünkü, söz konusu programın en zor kısmı burası.
Dersi dinlemek kolaydır. Hele, temel eserleri merkeze alarak o dersleri anlatanlar sahalarının en iyi isimleri iseler, onlardan ders dinlemenin hem bir ayrıcalık hem de bir zevk olacağı aşikardır.
Fakat mesele, ilgili müelliflerin eserlerinden, hocaların da onları anlatışlarından hareketle ne anladığını yazılı olarak ifade etmeye gelince, zorlaşıverir. Önce, ne anladığından emin olmak, sonra bunu üçüncü kişilerle paylaşmak, cesaretin, gayretin ötesinde, düşünsel bir birikime yaslanmayı, ki bu da yetmez bir dil bütünlüğü ve tutarlılığı içinde konumlanmayı gerekli kılar.
Bu manada işin esası özetle şudur: Bir düşünce (ki, zikredilen platformun maksadına bağlı olarak, neticede düşünülmüş düşünce), işin hakikatine uygun bir forma dökülmediği sürece görünürlük (paylaşım imkan ve değeri) kazanamaz.