Ömer Lekesiz Yeni Şafak Gazetesi

Osmanlı’da Bâtınîlerle ilgili siyasetin değişme sebepleri

Osmanlı’nın Bâtınîleri hem Sünnî anlayışı korumak adına dışın içinde, hem de fetihlerde onlara etkili bir rol yüklemek üzere Batı sınırında tutma siyaseti, bu yanıyla salt dini...

17 Eylül 2024 | 0 okunma

Osmanlı’nın Bâtınîleri hem Sünnî anlayışı korumak adına dışın içinde, hem de fetihlerde onlara etkili bir rol yüklemek üzere Batı sınırında tutma siyaseti, bu yanıyla salt dini / itikadi değil, ekonomi ve muharebeyle de ilgili bir siyasettir.

Bu bağlamda, Bâtınîler fetih yolunda muharebe imkanları bakımından merkezin dikkatinde bulundurulmakla ve fethi takiben onlara kazandırılan ganimet, tımar, kale erenliği… yoluyla teskin edilmişlerdir.

Ayrıca Osmanlı içerideki halkını da geçmişteki Bâtınî kalkışmalardan korumak maksadıyla Fütüvvet müessesinin bir devamı olan Ahîlik’le –pîrler, şeyhler ve ustalar aracılığıyla– kontrolü elinde tutmuştur.

Vahdet-i vücûd nazariyesinin sunduğu entelektüel bir imkanla Osmanlı’nın kuruluşunda başlayan bu merkez ve tarikat ilişkisi, Bâtınîliğin yeni yüzü olan İran kökenli Hurûfîlerin, devletin kuruluş yıllarında üstlendikleri Bektaşîliği bozma, Çelebi Sultan Mehmed, Sultan Murad ve Fâtih Sultan Mehmed zamanlarında saraya sızma girişimlerine rağmen, I. Selim (Yavuz Sultan) devrine kadar sürdürülmüştür.

Ancak bu nihayet...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kemalizm tarikatına doğru… 19 Eylül 2024 | 567 Okunma Osmanlı’da Bâtınîlerle ilgili siyasetin değişme sebepleri 17 Eylül 2024 | 443 Okunma Osmanlı, Bâtınîleri ‘dışın içinde’ neden ve nasıl konumlandırdı 14 Eylül 2024 | 175 Okunma Bâtınîlerle ilgili siyaset Osmanlı’da nasıl değişti 12 Eylül 2024 | 990 Okunma Selçuklular Bâtınîleri neden yok edemedi 10 Eylül 2024 | 1.448 Okunma