Tasavvuf ve Nakşibendilik, Semerkand aylık tasavvuf dergisinin 20. yılına özel olarak hazırlanan bir çalışma.
Adının da gösterdiği gibi, iki bölümden oluşuyor: İslam metafiziğine (tasavvufa) dair genel değerlendirmeler ile tasavvufun coğrafi anlamda en yaygın, taraftar anlamında en kalabalık kurumlarından biri olan Nakşibendilik tarikatı üzerine tarihi ve akademik kayıtlarla, güncel bakışlar...
Editör Sabahattin Aydın, çok geniş bir literatüre sahip olan her iki konuyu ihata edebilen bir çalışmanın zorluğunu da ima eden, şu satırlarla çerçeveliyor çalışmanın muhteviyatını:
“Peşinen belirtelim, ‘efradını cami’ yani meseleyi bütün boyutlarıyla kuşatan bir çalışma değil bu. Fakat arzettiğimiz muhtevanın bütüne dair bir kanaate ulaştıracağına inanıyoruz. Ayrıca konular işlenirken serdedilen bilgi ve belgelerin birçok meseleye ışık tutacağı kanaatindeyiz. Kullandığımız vesika, mektup, kitap ve risale görüntüleri, makam ve merkad fotoğrafları gibi görsel malzemelerin de, konuların tarihi gerçeklik zemininde değerlendirilmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”
Bu yanıyla mütevazı diyebileceğimiz çalışmanın bence asıl önemi, ilgili yazıların bugünkü bakışla yazılmış ve yine görsellerin de bugünkü bilgilendirme / tanıtma telakkisine göre seçilmiş olmasıdır.
Geçmiş zamanın olgularına, olaylarına ve kurumlarına bakarken bunlara mahsus öze (yapılanmaya / oluşuma) zorunlu olarak bağlı kalırız ancak, yeni yapacağımız her değerlendirme bugünün bakış açısına tabi olacak ve dolayısıyla verdiğimiz hükümler, yaptığımız eleştiriler de doğal olarak bugünkü anlayışların, yaklaşımların ve algıların renklerine boyanacaktır.