Yazı başlığım, tematik olarak benzer iki ayrı kitabın ismidir.
Yahudi Kültürü ve Hadisler’in İsrailiyyat-Hadis ilişkisi planında (İnsan Yayınları, 4. baskı, İstanbul 2018) Hıristiyan Kültürü ve Hadisler’in ise Zühd Hadisleri- Literatürü Özelinde (İnsan Yayınları, 1. baskı, İstanbul 2017) işlendiği çalışmaların sahibi, Özcan Hıdır.
Hıdır, halen Rotterdam İslam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı’nı yürüten bir ilahiyatçı; çalışmalarını Yahudi ve Hıristiyan kültürünün İslam, Kur’an ve hadislere etkisi tartışmaları, Protestanlık-Martin Luther ve İslâm, Batı’da İslam ve Hz. Peygamber algısı gibi konular üzerinde sürdürüyor.
Filistin’de gemi azıya alarak süreklileşen Yahudi zulmünün ve Hıristiyanların onları zulme özendiren koşulsuz desteklerinin gündemin birinci maddesi olduğu şu zamanda, Yahudi ve Hıristiyan kültürüyle ilgimize ve ilişkimize dair soru ve sorunların zemini de nerdeyse ilgili ilmi çalışmaların zeminiyle birleşmiş gibi görünüyor.
Bu müştereklik nedeniyle, Yahudi ve Hıristiyanlara dair her bilgimizi, bugünkü olumsuz siyasi tabloyu doğru anlamada ve selefi yaklaşımlar nedeniyle son zamanlarda revaç bulan Hadis tartışmalarında araç olarak kullanmaya yöneliyoruz.
Nitekim Hıdır da, Hıristiyan Kültürü ve Hadisler’in, temel sorunsalı, metodu ve sınırları konusunda bilgi verirken “(K)onunun son zamanların hadisle ilgili en önemli sorun ve sorunsallarından biri olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla çalışmamız temelde şu soru-sorunsal etrafında şekillenmiştir: Hıristiyan kültürünün hadislerle, özellikle de zühd hadisleri-literatürüne etkisinin gerçekliği var mıdır; varsa bunun tarihi zemin-arka planı, hadisler açısından problematiği, boyutları, sebepleri ve sonuçları nelerdir?” açıklamasına ihtiyaç duyuyor.