Bugün ortaya çıkan üzücü resmin, sokaklardan hayvan toplanmasının ve hayvana şiddetin büyük sorumlusu olarak belediyelerin üzerlerine düşen kısırlaştırma işlemlerini yapmamalarını, üretimin ve satışın devam etmesini, hayvana şiddete ceza uygulamasının yürürlüğe girmemesini görmekteyiz.
Ankara’da toplantılar devam ederken hayvanları oldukları yerden etmeyecek, merhamet merkezli bir çözüm önerimiz var.
Sayın ilgililer:
Bilindiği üzere Dünya Sağlık Örgütü’nün kısırlaştır-aşılat-yaşat (KAY) projesinin esas alındığı 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 1.7.2004 tarihinde yürürlüğe girmesinin üzerinden 14 yıl geçmiş olmasına rağmen belediyelerin yanlış uygulamaları ve konuya bilimsel/etik yaklaşmamaları sebebiyle hayvan popülasyonunun kontrol altına alınamadığını ve mevcut şartlarda devam edildiği takdirde daha da içinden çıkılamaz hale gelmesinin kaçınılmaz olduğunu gözlemlemiş bulunmaktayız.
Konuyla ilgili sivil toplum örgütleri, sahada hizmet veren gruplar olarak aşağıda belirttiğimiz çözümler konusundaki önerilerimizin dikkate alınmasını ilgili kurumlar ve devletimizden talep etmekteyiz.
Madde 1: 5199 no’lu yasaya ilave edilecek bir maddeyle veya bir yönetmelikle, mevcut kliniklere ücretlerini, hak edişlerini bağlı bulundukları ilçe belediyelerinden almak suretiyle ayda 5 adet sokak hayvanı kısırlaştırma veya tedavi zorunluluğu getirilmelidir.
Bu yöntem uygulanabildiği takdirde bir yılda takribi 60 bin sokak hayvanı kısırlaştırılmış olacaktır.
Bu yöntemle rakamsal olarak yüksek bir sonuç elde edilebileceği gibi daha da önemlisi sokak hayvanları daha iyi şartlarda, kendi bölgelerinde ve gönüllülerin katkılarıyla kısırlaştırıl...