Kürt oylarının 24 Haziran seçimlerinde tayin edici rolü üzerine epeyce yorum yapılıyor. Son anketler de bu analizi doğrulayan sonuçlar veriyor.
Bu nedenle, özellikle AK Parti, son dönemeçte HDP'yi hedef alan bir dil kullanmaya başladı. CHP'yi de HDP ile işbirliği yapmakla suçluyor.
HDP yüzde 10 barajını aşarsa, muhalefetin Meclis'te çoğunluk oluşturma şansı doğuyor. AK Parti'nin 16 yıllık Meclis egemenliği bu şekilde sona erebilir.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde de, özellikle muhafazakar Kürtlerin hangi partile yöneleceği merak konusu. AK Parti ve Tayyip Erdoğan, şimdiye kadarki seçimlerde, bölgeden ortalama yüzde 40 civarında oy aldı. Bu oran korunabilecek mi? Tabii iktidarın Suriye politikası da Kürtlerin bir kesiminde tepkilere neden oluyor.
Bölge halkı, 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından, PKK’nın "özyönetim" ilan ederek, başvurduğu barikat ve hendek siyasetinden büyük zararlar gördü. Şehirleri, evleri barkları yıkıldı, çocukları çatışmaların içinde hayatlarını kaybetti. Bu nedenle de HDP’yi, hendek siyasetine karşı çıkmadığı, yer yer kuyruğuna takıldığı düşüncesiyle, affetmeyen büyük bir kitle var.
CHP bir rol oynar mı?
Bölge halkının, geçmişte oy verdiği iki akıma, AK Parti ve HDP'ye belirli ölçülerde kızgın ve küskün olduğunu görmek mümkün. CHP adayı Muharrem İnce'nin sempati toplayan mitinglerinin sandığa ne oranda yansıması olur? Bunu hep birlikte göreceğiz.