Birçok 68’li gibi gençlik günlerini işkence, hapishane, sürgün sarmalı içinde yaşayan Bilge Dicleli kadınların parlamentodaki temsiline büyük emek vermişti.
Akademisyen, arkeolog bir anne-babanın, özenle yetiştirilen Ayşe-Bilge’si, dava arkadaşı eşi Zülfü Dicleli’yle lise ve üniversiteyi aynı sıralarda okumuştu. Zülfü ile birlikte kurdukları Optimist yayınlarından çıkan Bilge kitabını okurken, onu yakın çevresinin gözünden yeniden tanıyoruz.
12 Eylül 1980 darbesinin ardından ailecek gittikleri sürgünden döndüklerinde sosyalist hareketin yeniden örgütlenmesi için birlikte kolları sıvamışlardı. Bilge, 1980’li yıllarda Sosyalist Birlik Partisi’nin yönetimindeyken, ‘kadınlara pozitif ayrımcılık maddesi parti’ programına girmişti. Yakın arkadaşı Semra Ulusoy “Sosyalist Birlik Partisi’nin programı hazırlanırken, biz de programa kadın kotasının alınmasını sağlamıştık. Bu bir ilkti” diyor. Kagider’de birlikte çalıştığı Şule Yüksel’e “Bana göre, dünyada iki temel mesele var. Biri kadın, diğeri çevre... Geri kalan her şey aslında detaydır” demişti. Ayşe Bilge, KA-DER’in başkanı ve üyesi olarak ülke çapında kampanyalara, eğitim çalışmalarına yön verdi, yönetti.