Hemen her kuşak, sonraki kuşak için kötü şeyler söyler. Beğenmez. “Ah bizim gençliğimiz yok muydu? O zor yoksulluk koşullarında neler yaptık. Günümüzdeki gençliğe bak. Büyüklere saygı, memleket meselelerine ilgi nerede? Şimdiki kuşaklar lay lay lom...” Gerçekten her yeni kuşak, önceki kuşaktan daha bencil ve çıkarcı mıdır? Siyasete daha ilgisiz midir? Daha vurdumduymaz mıdır? Kuşakların tipik özelliklerini tanımlamak zordur. Aynı kuşağın metropoldeki temsilcisiyle köydeki temsilcisi, siyasete ilgi duyanıyla duymayanı farklıdır.
Önümüzdeki seçimlerde ilk kez oy kullanacak, iktidarı belirleyebileceği, 7.7 milyonluk seçmen kitlesine sahip olduğu söylenen Z kuşağını ne kadar tanıyoruz? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gençlerle sohbeti sırasında, sosyal-medyada gençlerin bir kesiminden gelen tepki, yeni kuşağa merakı artırdı. Z kuşağı, özellikle siyasi partilerin ilgisini çekiyor. Uzun süredir kuşaklar üzerine araştırma yapan ve “Z: Bir Kuşağı Anlamak” kitabının yazarı olan Evrim Kuran, Cumhuriyet’ten İpek Özbey’e Z kuşağını değerlendirmiş.
Evrim Kuran:
En çok kullandıkları sosyal medya yasaklanırsa Z kuşağı ne yapar?
Evrim Kuran’ın tezleri bunlar. Alttan bir dalga geliyor, Z kuşağı dalgası. Dirençli bir kuşak. İnternetteki en basit işlemi bile önceki kuşaklardan farklı algılayan, farklı hisseden bir kuşak.
Yapacağı sürprizleri hep birlikte bekliyoruz. Daha derinlemesine araştırmalara muhtacız. Ancak, var olan dünyayı asıl değiştirecek gücün bu kuşak olacağı görülüyor. Karamsarlığa gerek yok. Gençliğe ve geleceğe güvenmeliyiz.