Seçim Sonrasına Bakış-3: Ağrı’da ne oldu, tartışıladursun, olan biten açık. Bir de dün Kara Kuvveteri Komutanı ile Başbakan arasındaki görüşme sıkıştırıldı araya, hiçbir açıklama yok. Ne konuştular? Soru şu: Benzer olaylar olur mu?
Bu yanıtı, RTE’nin, sahada süren oy kaybını gördükçe çözüm sürecini askıya almasının ardından, bu yeni gerilimin sandığa nasıl yansıyacağı konusunda gözlemleri belirleyecektir. “Seçim silahlı çatışmaları” olur mu, olursa yoğunluğu ne olur, gözlemler belirleyecek.
Olasılıklar şöyle:
* Çatışma ülke genelinde yaydırılır. İktidarın “milliyetçiliği” tavan yapar. Dahası, bu yaygınlık seçimlerin bile ertelenmesini gündeme getirir.
* Çatışma, kontrollü yapılır, milletin nabzı tutulur, buna göre karar verilir.
* Çatışmaların iktidar aleyhine sonuçlar ürettiğini saptarlar. Aşağı kayışı durduramadıklarını görürler.
İktidar seçim sonuçlarını etkilemek için, “sandık / oy tasarımı” yapmıştır. 2007 seçimlerine damgasını vuran mağduriyet patlamasıydı. 2011 seçimlerine ise MHP’yi baraja takmak amaçlı seks kasetleri operasyonunu devreye soktular. Ve Baykal olayı. MHP giremeseydi Meclis’e ve CHP yüzde 20’den yüzde 26’ya yükselemeseydi (amaç oydu), AKP dünya çapında bir rekor kırar ve 400 milletvekilini rahatça alırdı. Bugün RTE’nin Başkanlığı için seçmene yalvarmalarına gerek kalmazdı!
Fakat 2011 seçmen devşirme tasarımı tamamen geri tepti. MHP Meclis’e girdi ve CHP 6 puan artırdı. AKP-CHP arasındaki fark kapanınca, AKP daha çok oy aldı ama daha az milletvekili (326) çıkardı!