Orhan Bursalı Cumhuriyet Gazetesi

Bilim insanından iyi siyasetçi-başkan olur mu?

Bilim insanından iyi siyasetçi-başkan olur mu?

10 Haziran 2024 | 1.425 okunma

Herhalde maçoluğun zirve ülkelerinden biri olan Meksika’yı fizikçi ve çevre mühendisi olan ve ardındaki iyi bir bilimsel başarımı olan bir kadın bilim insanı yönetecek: Claudia Sheinbaum Pardo. Meksika tarihinde bir ilk. Sol kanattan. Ve başkentin belediye başkanlığından ülke liderliğine sıçradı. Kentte karbon emisyonunu azaltmak için bir kentte dünyanın en büyük fotovoltaik tesisini kurdu. Ayrıca şehirde ve Latin Amerika’da elektrikle çalışan ilk hızlı otobüs ağını da kurdu.

Tarihin cilvesine bakın ki karşısındaki rakibi de bir kadındı. Meksika, mafyaların cirit attığı bir ülke. Seçim kampanyasında kendi destekledikleri milletvekili adaylarının seçilmesini kolaylaştırmak için rakip adaylardan 10’dan fazlasını öldürdükleri basına yansıdı.

Yeni başkan, seçim kampanyasında Meksika’daki yaklaşık 200 bilim insanıyla yaptığı toplantıda “her zaman eğitimin, bilimin, yenilikçiliğin ve beşeri bilimlerin geliştirilmesine ve adil ve müreffeh bir Meksika” yaratılmasına hizmet edeceğini söylemişti.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rotada düzeltme ama Mursicilik milyarlara mal oldu 05 Eylül 2024 | 210 Okunma ‘Aday kim olacak’mış... Ve Kemal’in askerleri kurtardı 03 Eylül 2024 | 334 Okunma Harbiyeliler, vatan aşklarını dile getirdi, siyasete çekmeyin 02 Eylül 2024 | 3.104 Okunma Sosyal medya teknoloji imparatorları evrensel dokunulmazlık peşinde 01 Eylül 2024 | 40 Okunma O gecenin alçakları ve kahramanları 29 Ağustos 2024 | 664 Okunma