Anayasalar temel kanunlardır, ancak değiştirilemez, yenilenemez hükümler değildir. İhtiyaca, gelişmelere, çağa ve duruma göre değiştirilebileceği gibi yepyeni bir anayasa yapmak da her zaman imkân dâhilindedir. Burada esas olan, mümkün olabildiği kadar en yüksek uzlaşmayı sağlamaktır. Anayasa değişikliği veya yeni bir anayasa önermeyen istisnasız hiçbir parti kalmamıştır ve bu tartışmalar Türk siyasetinin uzun yıllardır hiç gündeminden düşmemiştir. Nitekim, 1982 Anayasası’nda bugüne kadar 19 defada 184 değişiklik yapılmıştır. İlk dört madde hariç neredeyse değiştirilmeyen hiçbir maddesi kalmamıştır. Dolayısı ile zaten bir darbe ürünü olarak hiçbir zaman ihtiyacı karşılamayan Anayasa’nın bir sistematiği kalmadığı gibi, anlam bütünlüğü ve hatta dili de bozulmuş ve tam bir yazboz tahtasına dönmüştür.
HER PARTİ KENDİ TEKLİFİNİ HAZIRLASIN
Sadece bu kadarla da kalmıyor. Türkiye yeni bir hükümet sistemine sahiptir. Bu değişiklik yine bir anayasa düzenlemesi ile yürürlüğe girmiştir ama uygulamada çok daha geniş ve kapsamlı değişikliklere ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır. Bu durumda mevcut üzerinden gitmek yerine, yepyeni bir anayasa yapmak hem teknik olarak, hem ihtiyaç olarak, hem de kolaylık olarak çok daha mümkündür. Mevcut bütün siyasi partilerin de aynı kanaatte oldukları, kendi beyanları ile sabittir. Daha önce birçok defa partiler arası komisyonlar kurularak çalışmalar yürütüldü fakat hiçbir zaman istenilen sonuç alınamadı. Tekrara düşmek yerine, her partinin kendi anayasa teklifini hazırlaması ve bunların üzerinden bir çalışma yürütülmesi çok daha pratik, çok daha anlamlı ve hatta sonuç verici olacaktır.
MİLLİ GÖREV
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli, daha önce yaptığı açıklamalarda, sivil nitelikli, geniş katılımlı, toplumun her kesimini içine alacak, tüm düşünce ve eğilimleri kapsayacak bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söylemiş ve bunun gereğinin yapılmasını istemişti. Bununla da kalmadı, geniş kapsamlı bir çalışma ile 100 maddelik bir anayasa hazırlattı ve bunu kamuoyu ile paylaştı. Yapılan açıklamada, teferruattan arındırılmış, yalın ve anlaşılır, hükümleri arasındaki çelişkilerden ayıklanmış, kısa, net, milli ve manevi hayatımızın esaslarını kavramış, bize özgü, bizi yansıtan, gelecek ile geçmişi temerküz etmiş, gerekçeleriyle gerçekleri yakalamış bir anayasa ile Cumhuriyetimizin yüzüncü yıl dönümünün kucaklanmak istendiği ve bunun milli bir görev olduğu belirtildi.
PARLAMENTER SİSTEM ZAMAN KAYBI