Orhan Karataş TÜRKGÜN

Yeni anayasa için tarihi fırsat

MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli, yeni bir anayasa yapmanın gereğini sıklıkla ifade ediyor ve bütün partilere çağrı yapıyordu. Bununla da kalmadı, “Cumhuriyet’in 100. yılında yeni anayasa...

05 Mayıs 2021 | 586 okunma

MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli, yeni bir anayasa yapmanın gereğini sıklıkla ifade ediyor ve bütün partilere çağrı yapıyordu. Bununla da kalmadı, “Cumhuriyet’in 100. yılında yeni anayasa yapmak, yeni bir toplum sözleşmesini milletimize kazandırmak bir tercihten öte tarihi, ahlaki ve milli bir sorumluluktur.” diyerek, hazırlanan anayasa teklifini bir basın toplantısı ile kamuoyuna sundu.

UZLAŞMAYA AÇIK

Bütün partiler mevcut Anayasa’dan yakınıyor ve yenisini yapmak gerektiğini söylüyor. Tarihi bir fırsat yakalanmıştır. Nitekim, Sayın Bahçeli de, “Her partinin samimi bir durum muhasebesi yapmasında sonsuz yararlar vardır. Ön yargıların giyotinine, siyasi angajmanların mayınlı alanına ülkemizi teslim etmek vatan ve millet sevgisiyle şüphesiz bağdaşmayacaktır. Türkiye Devleti’nin ana teşkilat yapısı, Türk milleti temelinde üniter bir Cumhuriyet’tir. Türkiye Cumhuriyeti’nin temel ilkeleri ve kurucu felsefesi çağın eğilim ve yönelimleri ne olursa olsun kıskançlıkla muhafaza edilmelidir. Muhtemel hangi öneri üzerinde konuşursak konuşalım ön şart, bu ilke ve felsefenin anayasanın başlangıç kısmında ve birinci maddesinde kesin bir dille temellenmesidir” diyerek, bu esaslar etrafında bir uzlaşmaya açık olduklarını ortaya koymuştur.

NEDEN GEREK DUYULDU?

Yeni anayasaya neden gerek duyulduğu şu sözlerle net şekilde ortaya konulmuştur: “İlk olarak, milli ve manevi müktesebatımızla çelişmeyen, yeni yönetim sisteminin doğasıyla katiyen çatışmayan, aynı zamanda Türkiye’nin dünyada yükselen güçlü rolünü destekleyecek yeni bir anayasaya ihtiyaç ileri düzeydedir. İkinci olarak, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında ‘demokratik ve sivil nitelikli bir anayasa’ yapma fırsatı doğmuş, siyaset kurumu ve sivil toplum kuruluşları tarih huzurunda sorumluluk altına girmişlerdir. Cumhuriyet’in 100’üncü yılı, çoğulcu, katılımcı, kapsayıcı ve demokratik usullerle yeni bir anayasa hazırlamak için büyük bir ‘şevk, heyecan, ilham kaynağı’ olarak önümüzdedir. Kaldı ki, bu değerlendirmemizin hilafına görüş beyan eden henüz hiç kimse, hiçbir siyasi parti veya sivil toplum kuruluşu da çıkmamış, görülmemiştir. Üçüncü olarak, darbeci bir özelliğe sahip ve Parlamenter Sistem’in mantığına göre yapılmış mevcut Anayasa ile 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sonrası yönetim hayatımıza giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, yani, Türk Tipi Başkanlık Modeli arasında onarımı, tamiri ve telafisi imkânsız bir çelişki ve uyumsuzluk yumağı söz konusudur. Bu çelişkinin yeni bir anayasa marifetiyle süratle aşılması acildir, elzemdir. Bahsettiğim bu uyumsuzluğu ortadan kaldırmak, başkanlık sistemini kurumsallaştırmak, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı anısına 100 maddelik yeni anayasa yapmak, Türk milletine vefa borcumuz, demokratik görevimizdir.

YENİ YÖNETİM SİSTEMİNE UYGUN

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Görev bize düşüyor 29 Haziran 2021 | 138 Okunma Muhalefet 28 Haziran 2021 | 436 Okunma AB olmasa da olur, onlar düşünsün 26 Haziran 2021 | 373 Okunma HDP kapatılırsa ne olur? 25 Haziran 2021 | 423 Okunma Dünyanın neresinde böyle bir partiye izin verilir? 24 Haziran 2021 | 491 Okunma