Aralarında Türkiye’nin de olduğu dokuz ülkenin, Suriye’de geçiş dönemi için anlaştıkları ve öngörülen planı Rusya’nın önüne koydukları söyleniyor. Buna göre Esad geçiş sürecinde etkisiz ama sembolik bir lidere dönüşüyor ve alt-dokuz ay sürecek olan bu geçiş döneminden sonra yeni Suriye’nin temelleri atılmış oluyor. Kağıt üstünde gerçekleşebilir gibi görünen planı Ruslar’ın nasıl karşılayacağı belli olmasa da Putin’in, Esad’ın telaşında değil, Rusya’nın Suriye’deki çıkarlarının korunmasının peşinde olduğu biliniyor.
Yani Esad, nihayet halkının başına açtığı bunca belalardan sonra, muhtemelen ve sadece Lahey Adalet Divanında yargılanmamanın karşılığı olarak, iktidarı bırakmak zorunda kalacak.
Esad’ın sembolik liderliğinde hayata geçirilecek olan geçiş süreci, şüphesiz çok sancılı geçecek olan bir süreçtir. Suriye fiili bir bölünmenin içinde bulunuyor. Baas rejimi, Suriye’nin % 14 gibi küçük bir bölümüne sıkışmış durumda. DAİŞ’in kontrol ettiği bölgelerde, inşa edilen yeni ‘devlet’ geçiş sürecinde, çok sorun yaratacak, ama DAİŞ’i yenilgiye uğratmadan, Suriye’de yeni bir şeyin olması mümkün değil.