Osman Arolat Dünya Gazetesi

64 yıllık Çetintaş Giyim'in üretim durdurması ve sektörde iç dış farkı

Eskişehirli Çetintaş Giyim'in üretimi durdurma, mağaza kapatma hikayesiyle ilgili haberde Yılmaz Çetintaş'ın anlattıklarının bir yanında yeni neslin işe sahip çıkmaması yer alıyor. Diğer...

07 Temmuz 2017 | 233 okunma

Eskişehirli Çetintaş Giyim'in üretimi durdurma, mağaza kapatma hikayesiyle ilgili haberde Yılmaz Çetintaş'ın anlattıklarının bir yanında yeni neslin işe sahip çıkmaması yer alıyor. Diğer yanında iç piyasada yaşanan sorunlar yer alıyor. Eskişehir temsilcimiz Tülay Taşkın'ın haberinde yer alan 64 yıllık Çetintaş Giyim'in krize dayanamayıp fabrikasında üretimi durdurduğu ve mağazalarını kapattığı bilgisi üzerine sektörle ilgili gelişmelerin ne olduğunu soruşturdum. Yurt içine çalışanlar, vadelerin uzaması, satışların düşmesi, ödemelerin aksamasına, maliyetlerin artması ve yüksek faizlere bağlı olarak zorluklar yaşadıklarını söylediler. Yurt dışına çalışanlar ise işlerinin artması nedeniyle kapasite artırdıklarıı, buna karşılık karlılığın düşük olduğunu, kurun yükselmesi ile daha iyi fiyat tutturacaklarına ve karlarını artacağına inandıklarını belirttiler.

64 yıldır üretimde olan Çetintaş firmasının yönetim kurulu başkanı Yılmaz Çetintaş, üretimi durdurmalarını ve mağazalarını kapatmalarının nedenini anlatırken, "5 yıldır uğraştık krizi atlatamadık, yerli veya yabancı ortak bulmak ve satmak istedik sonuç alamadık. Günlük bin takım elbise üretirken, krizi aşamadığımız için, fabrikada çalışan işçi sayısını 890 kişiden 100'e indirdik. 4 yılda 4 milyar kıdem tazminatı ödedik. 80 yaşını geçtim artık koşturamıyorum.

Çocuklar da ilgilenmiyorlar, başka işler yapıyorlar. Bana da bırak diyorlar" diyerek gelişmeler sonunda aldığı kararı açıklıyor.

Yılmaz Çetintaş, sorunlarından söz ederken, krizden kurtulmak için mağazalaşmaya gittiklerini, değişik şehirlerde 15 AVM'de mağaza açtıklarını, AVM'lerde kiraların dövizle olduğunu, kurlar yükseldikçe genel giderlerinin arttığını, mağazaları tasfiye ettiğini ve mağazaların her biri için yaptığı 200-210 bin liralık dekorların boşa gittiğini, 5 yılda mağazalardan 5 milyar zarar ettiğini söylüyor.

Bütün bunlara karşın Çetintaş, fabrikasının teknolojisinin yeni olduğunu, makinelerini 3-5 yılda sürekli yenilediklerini, 24 bin metrekare alan üzerinde 13 bin 500 metrekare kapalı alanda 700-800 çalışanla günde bin takım üretimin yeniden yapılabileceğini o yüzden ortak arama ve satma düşüncesinde olduğunu söyleyerek direncini sürdürüyor.

64 yıllık Çetintaş Giyim konusundaki gelişmeler, iç piyasaya üretim yapan birçok konfeksiyon firmasının yaşadığı sorunları içermesi açısından ilgimi çekti...

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 265 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 161 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 256 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 144 Okunma