ABD’nin İran’a dönük yaptırımlarının ilk aşaması petrol ticareti ve otomotiv yan sanayisini hedef alan ilk bölümü dün başladı. İkinci aşaması finans sektörüne dönük olarak 4 Kasım’da uygulanmaya başlayacak. Konuyu üç ilgili ile değerlendirip, görüşlerini sizlere sundum.
Trump’ın İran ambargosunun ilk aşaması 6 Ağustos’ta dün başladı. Bunun bize etkisini Türk-İran İş Konseyi eski Başkanı Bilgin Aygül, UND İcra Kurulu Başkanı Recai Şen ve TAYSAD Başkanı Alper Kanca ile ele alıp değerlendirdim. Değerlendirmelerin özeti şu: Amerika, İran’a vururken başka ülkelere ve bize de vuruyor. Zaten daralan İran ticaretimiz daha da daralacak. Iran’la ticaret onların arka sokak ticaret becerisine ve Türkiye’deki İranlı firmaların bulabildikleri yollara kalmış durumda.
Amerika’nın Iran ambargosunun ilk aşamasında dün petrol ticareti
ve otomotiv yan sanayii hedef alındı. 4 Kasım’da başlatılatılacak
ikinci aşamada ise finansal sınırlamalar yer alacak.
Bilgin Aygül’ün değerlendirmesi şöyle:
“Uzun bir süredir para transferinde sıkıntı vardı. Bankalar kabul etmiyordu. Ihracatımız 3.2 milyar dolara gerilemişti. Yüzde 90-95’i doğalgaz ve petrole bağlı ithalatımız da 7.5 milyar dolar seviyesinde. Son üç ayda 1 doların resmi kur değeri 4.200 tümenken, piyasada 1 dolar 16 bin 400 tümenden işlem görüyor. Bu BM ve AB ambargosu değil, Trump’ın keyfi ambargosu. İlk aşamada altın ticareti ve otomotiv yan sanayi etkilenecektir. Gıda ve ilaç satılabilir gözüküyor. Ama tümenin hızlı değer kaybı ve para transferi zorluğu bu konuda da engeller çıkarıyor. 4 Kasım’da başlayacak ikinci aşamadan ABD ile iş yapan firmalarımız etkilenir. Bu etki 500 milyon dolar seviyesinde olabilir.”
UND İcra Kurulu Baykanı Recai Şen’in değerlendirmesi: