Tekirdağ CHP milletvekili, Hazine eski Müsteşarı Faik Öztrak, Çanakkale’deki Adalet Kurultayı'nın, "Geçimde Adalet" oturumunda yaptığı konuşmada “Kamu İhale Kanunu son 15 yılda 42 kez değiştirilirken, son 5 yılda pazarlık usulü ihaleler 5 kat arttı” diyerek eleştirisini ortaya koyuyor.
Öztrak, Kamu İhale Kanunu’na göre afet, hastalık gibi mücbir sebeplerle istisnai olarak uygulanması gereken, “pazarlık usulü ihale” verme yönteminin kullanımının hızla arttığını belirterek, şu değerlendirmesini yapıyor:
“2011 yılında pazarlık usulüyle 4.5 milyar liralık iş veren devlet, 2015’te bunu 12 milyara çıkarmış, 2016’da ise 22 milyar liraya ulaştırmış. Sadece son bir yıldaki artış yüzde 86. 2011’de her 100 liralık kamu ihalesinin sadece 7 lirası pazarlık usulü ile verilirken, bu rakam 2014’te 9 liraya, 2016’da 14 liraya sıçramış durumda.”
Öztrak’ın verdiği bilgiye göre, son yıllarda kamu alımları izleme raporlarında yer alan 150 milyar lira seviyesinde olan kamunun ihalelerinde yer alan mal alımı, yapım işi, hizmet alımı ve danışmanlık hizmetlerinin yüzde 14’ü pazarlık usulü verilmeye başlanmış durumda olduğunu gösteriyor. Verdiği rakamlar de bunu ortaya koyuyor,
Öztrak, konuşmasında, Varlık Fonu'nu paralel hazine olarak niteleyerek şu eleştiriye tabi tutuyor:
“İktidarın hesap vermeden milletin parasını harcama tutkusunun son ve en vahim örneği Türkiye Varlık Fonu oldu. Hükümet OHAL’in verdiği kararname yetkisini kullanarak, devlete ait milyarlarca liralık kamu varlığını sorgusuz sualsiz borç karşılığı ipotek verilmek üzere Fon’a devretti. Fon aracılığıyla yapılan harcamalar da Sayıştay denetimi dışında tutuldu. Fon’dan devletin yaptığı tüm harcamalara paralel, sorgusuz sualsiz harcama yetkisi gündeme geldi.”