Osman Arolat Dünya Gazetesi

Gaziantep’te 72 ülkeden 176 büyükelçi ve misyon şefi ağırlandı

TİM tarafndan 4'ncüsü düzenlenen 'Büyükelçiler Buluşması', TİM Başkarı Mehmet Büyükekşi’nin memlaketi Gaziantep’te gerçekleşirken, toplantıya 72 ülke ve uluslararası kuruluştan...

18 Eylül 2017 | 90 okunma

TİM tarafndan 4'ncüsü düzenlenen 'Büyükelçiler Buluşması', TİM Başkarı Mehmet Büyükekşi’nin memlaketi Gaziantep’te gerçekleşirken, toplantıya 72 ülke ve uluslararası kuruluştan 176 büyükelçi, misyon şefi ve bürokrat katılarak ağırlanmış. Akadaşımız Mehmet Filoğlu, iki gün boyunca Zeugma Müzesi, Arkeoloji Müzesi, kentin tarihi çarşısını içine alan Kültür Yolu ve Rumkale gibi merkezlerin gezildiğini ve yöre mutfağından örneklerin yer aldığı yemek buluşmaları gerçekleştirildiği bilgisine haberinde yer veriyor.

TİM Başkanı Büyükekşi de bu buluşmanın 4. buluşma olduğunu, daha önce Mardin, Çanakkale ve Trabzon’da büyükelçiler ve yebancı misyon şefleriyle buluştuklarını hatırlatarak, bu buluşmaların önemini, “İnsanlar birbirlerini yolda ve yemeklerde tanır, bir büyükelçi ile daha önce iki programda beraber yolculuk edip, hatta yöresel oyunlar bile oynamıştık. Böylelikle bir arkadaşlık gelişti” açklamasıyla anlatıyor.

Mehmet Filoğlu’na geziye katılanlara hangi yöresel yemeklerin sunulduğunu sordum, “Kuşbaşı kebabı, simit kebabı, küşleme, 8 çeşit antep mezesi, yuvalama, yöresel tencere yemekleri, havuç dilimi ve normal baklava, katmer ve menengiç kahvesi” ile farklı övünlerde farklı ve bol çeşit yerel yemekler sunulduğunu söyledi.

Görülen o ki bu yöresel yemekli kent ziyaretlerine katılanlar çok memnun kalıyorlar. Büyükekşi, “Bu toplantılar rağbet görüyor, büyükelçiler birbirlerine haber veriyorlar. IMF Türkiye temsilcisi programa gerekirse kendi masraflarını karşılayarak gelmek istediğini söyledi” diyerek ilgiye örnek veriyor.

Gaziantep’teki bu buluşma sırasında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek dee gazetecilerle bir sonbet yaparak, “İlk iki çeyrekte büyümeyi sırtlayan Kredi Garanti Fonu uygulamasına değişiklik olacak. Bugüne kadar KGF’den 200 milyar kefalet sağlanırken, kalan yaklaşık 50 milyar liralık kısım sadece ihracat ve yatırım koşuluyla verilecek. Bu miktar bittiğinde de bu konuda yeni bir paket çıkarılmayacak” açıklamasını yapmış.

Sohbet sorasında Şimşek büyümeyi sürdürecek dört sebep olduğunu belirterek, bunları istihdam, yatırımlar, dış talep ve dış finansman olarak sıralıyor. Şimşek, istihdamın son bir yılda 1 milyon artış gösterdiğini açıklıyor. Yatırımlar konusuna değinirken, son dört çeyrekte gerileyen makine-teçhizat yatırımlarının uzun süredir ertelenen yeni yatırımlar için baskı yarattığının altını çiziyor. Dış talep konusunda dünyada özellikle Avrupa’da büyümeye yönelik PMI gibi öncü göstergelerin güçlü olmayı sürdürmesinin Türkiye’nin büyümesine pozitif katkı sağlanması beklentisini güçlendirdiğini söylüyor. Dış finansman konusunda dünyada merkez bankalarının kısa vadede parasal sıkılaştırmaya gitmesinin kolay olmadığını, bunun sonucunda Türkiye’nin de aralarında yer aldığı gelişmekte olan ülkelerin bir süre daha bol ve ucuz para bulacağını gösterdiğini belirtiyor. Şimşek bu dört nedene bağlı olarak büyümenin süreceği açıklamasını yapıyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 265 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 161 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 256 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 144 Okunma