Arkadaşımız Canan Sakarya’nın haberinden, Bakan Bülent Tüfenkci’nin gazetecilere gıda enflasyonunu düşürecek önlemlerden söz ederken, “Et ve Süt Kurumu ile TMO’nin piyasaya doğrudan müdahale edebileceği daha esnek bir yapıya kavuşturularak doğrudan alım yapabileceklerini” söylemiş.
Bakan Tüfenkçi, Et ve Süt Kurumu'nun alımlarının yeniden düzenleneceğini piyasanın gidişatına göre istendiği zaman doğrudan alım yapabileceği bir yapıya kavuşturulacağını açıklayarak, “Kurum, Hazine'nin, Maliye'nin görüşlerini almadan, verilen kota çerçevesinde, diyelim ki 500 tona kadar serbest, istediği zaman piyasanın genel gidişatına göre yurtdışından alım yapıp iç piyasaya verip, doğrudan müdahale edecek. Çok daha esnek duruma gelecek ve hızlı bir süreç olacak” diyerek uygulamanın nasıl olacağını açıklıyor.
Bu, benim aklıma “Gıda enflasyonunu düşürecek önlemler acaba bunlar mı” sorusunu getiriyor. Ve olmadığına karar verip, olması gerekenleri sıralıyorum:
-Türkiye meralarında yağış yetersizliği nedeniyle küçükbaş hayvan besiciliğine uygun olmasına karşın, büyükbaş projeleri sürdülüyor. Bunun sonucunda büyükbaş hayvan sayısı 14 milyonlar seviyesinde çok çıkılamazken, 70 milyonluk küçükbaş sayısı 40 milyona kadar gerilamiş durumda.
-Tarım ekim alanları 27 milyon hektardan 24 milyon hektera gerilerken, 4 milyon hektarında da girdi maliyetlerini yüksek bulan çiftçiler ekim yapmıyorlar.