Bu haftaki Ankara Sohbeti'nin konuğu Irak’ın Ankara Büyükelçisi Al-Alawi, son üç yılda Türk askerinin Irak’ta bulunması ile iki hükümet arasında problemlerin artığını belirterek, bunun ticaret hacmini gerilettiğini belirtiyor. Büyükelçi, arkadaşımız Ferit Parlak’a “Başika kampındaki Türk askeri çekilmeye başladığında, ilişkiler eskiye döner” değerlendirmesini yapıyor.
Hisham Al-Alawi, Türk yatırımcılar ve sanayicileriyle sık sık görüştüğünü, tamamına yakınının Irak’ta çalışmak istediklerini gördüğünü söylüyor. Irak vatandaşlarının da Türk mallarına ve firmalarına büyük rağbet gösterdiğini belirterek, “Bence kesinlikle Irak halkında ve hükümetinde Türk yatırımcılar hakkında olumsuz bir algı, tavır yok. En büyük problem Başika kampındaki Türk askerlerinin varlığı. Askerlerin çekilmesiyle bu problem de çözülecek” diyor.
2008’de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin kurulup, yaptığı üç toplantıdan sonra ticari ilişkilerde rekorlar kırıldığını belirten Büyükelçi, 2012-13 yıllarında 13 milyar seviyesine çıkan ticaret hacminin, ondan sonraki üç yılda 2014’te 10.5 milyar, 2015’te 8.5 milyar, 2016’da 7.5 milyar dolara gerilediğini söylüyor. “Şimdi iki hükümet arasındaki siyasal gerginliği azalmaya çalışıyoruz. Başika’daki Türk askerlerinin çekilmek için hazırlanması gerek. Biz, umut ediyoruz ki, gelecek aylarda, yıllarda bu konudan kurtuluruz ve ticaret hacmini eski seviyesine getiririz”değerlendirmesini yapıyor.
Al-Alawi “Şu anda Türkiye Dışişleri Bakanı ile Bağdat ziyaretini hazırlıyoruz. Bu ziyaretin hedefi, Başika’dan çekileceğiz, mesajının verilmesi. Bu olumlu mesaj verilirse Başbakanımızın Türkiye ziyareti gerçekleşecek ve Türkiye-Irak İşbirliği Konseyi'nin 4. Toplantısı Ankara’da yapılacak” bilgisini veriyor. Türkiye’ye petrol sevkiyatını artıracak anlaşmanın yıl sonunda imzalanabileceğini, enerji bakanlığımızla hem petrolde hem doğalgazda ortak projeler üretilmesi için işbirliğine dönük yoğun çalışmalar gerçekleştirdiklerini açıklıyor. 'Türkiye’nin tarım, sanayi gibi alanlardaki tecrübelerinden yararlanmak için hükümetler ve özel sektör arasında işbirliği yapmaya çalışıyoruz' diyor. Ortak olarak iki ülkenin çıkarına olacak, petro kimya, ilaç konularında projeler üretebilineceğini açıklıyor. Petrol fiyatının artması ile yıllık 100 milyarlık seviyeye gelecek bütçelerinin üçte ikisini altyapı ve imara tahsis edeceklerini söyleyen Büyükelçi, Türk firmalarına taahhüt işlerinde de iş imkanları çıkabileceğini belirtiyor.
2015 yılında Irak’ın toplam ithalatı 42.9 milyar dolar iken, Türkiye’nin bu ülkeye önceki yıllara göre gerilemiş olan ihracatı 8 milyar 560 milyon dolar seviyesi ile toplamda yüzde 20 paya ulaşıyordu. Bu da gösteriyor ki, bu ülkede Türk mallarına rağbet sözkonusu. Büyükelçi Al Alawi’nin belirttiği gibi, ülkelerimiz arasındaki siyasal gerginlik ortadan kalkarsa, bu ülkeye hem ihracatımız artacaktır. Hem ortak projeler gelişecektir, hem de bu ülkede önümüzdeki dönemde önemli yer tutacak altyapı yatırımlarında Türk firmaları yer alabilecektir.
Irak Büyükelçisi Al Allawi’nin Ankara Sohbati'nde söyledikleri siyasal gerginliğin azalmasıyla ülkemiz için önemli imkanların ortaya çıkacağını gösteriyor.