SEKA’nın özelleştirilip üretim dışı kalması sonucunda ithal kağıda mecburcu hale gelen gazete ve kitap yayıncılarının artan kur sonucunda yaşadıklarına ilişkin, kitaplarını yayınlamak isteyen iki dostumun yaşadıklarını bugün sizlerle paylaşmak istiyorum.
Geçen hafta yazdığım “SEKA’nın özelleştirilmesi ve gazete kitap yayınlarının artan yükü” başlıklı yazımın ardından, aldığım haberler kur artışına bağlı ithal kağıt sorununun hem gazeteler ve dergiler hem de kitap yayınları açısından önemli sorunlara neden olduğunu gösteriyor. Kağıt sorunu konusunda bütün yaşananlar, hiç vakit kaybetmeden bir şeyler yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. İlk adım olarak yüzde 8’lik KDV’nin hemen sıfırlanması, ardından da ithal kağıda bağımlılığın önüne geçmek için gazete ve kitap basımında kullanılacak kağıt üretiminin desteklenmesi isteniyor.
Gazetelerin sayfa azaltmalarının ardıdan,mizah dergilerinin el büyüklüğünde ebatla çıkmaları olaylarıyla karşılaştık.
Son günlerde iki dostumun yazdıkları kitaplar konusunda karşılaştıkları da sorunun geldiği boyutu ortaya ortaya koyuyor. Onların yaşadıklarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Bir profesör dostum birkaç baskı yapmış kitabının yeni baskısı için hazırlıklarını yapıp, her yıl 300’ün üzerinde yeni kitap ve baskısı tükenmiş kitap basan yayınevine yeni baskı için kitabını göndermiş. Tükiye’nin en büyük yayınevlerinden biri olan yayıncısından, "Hocam kura bağlı baskı maliyetleri çok arttı. İki üç ay kadar bekleyelim. Olumlu gelişme olursa o zaman hemen yeni baskıyı yaparız” yanıtını almış.