Osman Arolat Dünya Gazetesi

Memiş Kütükçü:Doğru insanı doğru eğtimle, doğru işe yönlendiren model gerekir

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün OSB’lerde teknik okul açılması için destek vereceklerini açıklaması üzerine oda başkanlarıyla bu konuyu ele aldım. Organize Sanayi Bölgeleri...

13 Temmuz 2017 | 91 okunma

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün OSB’lerde teknik okul açılması için destek vereceklerini açıklaması üzerine oda başkanlarıyla bu konuyu ele aldım. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu OSBÜK ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, mesleki eğitimde kalıcı çözüm için yeni bir modele ihtiyaç olduğunu açıkladı. Kütükçü, “Bu yeni model doğru insanı, doğru eğitimle, doğru işe yönlendirebilmelidir” diyerek önerisini dile getirdi,

Kütükçü, yapılması gerekenle ilgili olarak, “Öğrencilerimiz lise eğitimine başlamadan önce iyi bir rehberlik hizmeti vererek, onların kabiliyetlerine ve çağın gereklerine göre yönlendirmektir. Yani doğru insanı doğru eğitimle doğru işe yönlendirmeliyiz” diyor. İstişare ve ortak akılla yapılacak düzenleme ile hem sanayinin teknik eleman sorununu hem genç işsizlik sorununu kısa ve orta vadede çözebileceğimizi dile getiriyor.

Kütükçü, “Ayrıca OSB’lerde kurulan mesleki ve teknik okulların yatılı olarak planlanması ile taşradan gelecek öğrencilere barınma imkanı verecek şekilde kurgulanması, öğrencilerin ve ailelerinin ilgisini artıracaktır” önerisini ortaya koyuyor.

Kütükçü okulların yönetiminden söz ederken de şunu dile getiriyor: “OSB’lerde kurulan okulların, OSB yönetim kurulları tarafından yönetilmesi veya Milli Eğitim Bakanlığı ile OSB iş birliğinde bir proje okulu olarak yönetilmesi doğru olacaktır. Biz Konya OSB’de bunu hayata geçirdik. Bölgemizdeki mesleki ve teknik liseyi, Milli Eğitim Bakanlığımızla imzaladığımız protokolle proje okul ilan ettik. Lisemiz şu anda Türkiye’deki 8 proje okuldan biri. Proje okul olmakla, okulumuzun müfredatında ve yönetiminde sanayicimiz adına söz sahibi olma hakkını elde ettik. Lisemize yurt ve modern atölyeler kazandırdık. Öğrencilerimize tamamen ücretsiz şehir içi servis veriyoruz. Bu yıl TEOG’dan 375 ve üzeri puan alan öğrencilerimize 300 lira burs vereceğiz. Bunlarla okulumuzu şehrimizin en çok tercih edilen lisesi haline getirmeyi hedefliyoruz. Tabii bir de işin ticari kısmı var. Özellikle özel sektör tarafından işletilen okullarda niteliğe yönelik denetim uygulaması ve nitelik artırıcı kontrol mekanizmaları geliştirmek gerekiyor.”

Bakanlığın şu anda okullara inşaat ve teknik donanım desteği vermeyi planladığını belirten Kütükçü, “Bu önemli, ama biz okullarımızın eğitim sürecinde daha fazla desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Okulların sürdürülebilir bir eğitim kalitesi yakalaması ve nitelikli öğrenci yetiştirilebilmesi için öğrenci başına verilen eğitim desteğinin 10 bin liraya çıkarılması şart” diyerek önerisini dile getiriyor.

Kütükçü, öğrencilere bazı öncelikler verilmesi gerektiğini de “Sadece mesleki eğitim alan öğdenciler için, kısa dönem askerlik, sosyal güvenlik şemsiyesine erken alınma gibi pozitif ayrımcılıklar getirmek de mesleki eğitime olan ilgiyi artıracaktır” cümleleriyle ortaya koyuyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 265 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 161 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 256 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 144 Okunma