Osman Arolat Dünya Gazetesi

OECD raporunda olumlu gelişmeler ve uyarılar

Dr.Rauf Gönenç başkanlığında uzmanlarca hazırlanan 112 sayfalık OECD’nin Türkiye Raporu’nda 2016-2018 dönemi 5 bölümde ele alınırken olumlu gelişmelere ve uyarılara yer veriliyor ayrıca 10 tavsiyede...

25 Temmuz 2018 | 232 okunma

Dr.Rauf Gönenç başkanlığında uzmanlarca hazırlanan 112 sayfalık OECD’nin Türkiye Raporu’nda 2016-2018 dönemi 5 bölümde ele alınırken olumlu gelişmelere ve uyarılara yer veriliyor ayrıca 10 tavsiyede bulunuluyor.

Olumlu, olumsuz gelişmeler şöyle sıralanıyor:

- Ülkede son iki yılda ekonomik büyüme yaşandı. Darbe sonrası makro ekonomik politikalar genişletici yönde oldu.
- İşsizlik ülkenin özellikle az gelişmiş yörelerinde düştü.
- Dengesizliklere karşı yaşam koşulları iyileşti.
- İhracat arttı ve KOBİ niteliğinde başarılı şirket örnekleri yaşandı.
- Şirketlerin borçluluğu daha da arttı, benzer ülkelere göre daha yüksek oldu. Şirket karlılıkları bundan etkilendi ve düştü.

Raporda Türkiye’ye on tavsiye yer aldı:

- Modernleşme/reformlar yeni ekonomik denge için çok önemli. Bu alanda digital ekonomi değişimi de önemli bir etken olacak.
- Kapsayıcı bir eğitim düzeni ve düzenleyici reformların yapılması gerekiyor.
- Finansmanın yüksek maliyeti, borçluluk yaratmayan finansal alternatif yolların bulunması büyümeyi rahatlatacaktır.
- Büyümede dış kaynak ihtiyacı artıyor. Bu durumda aile şirketlerinde büyümeyi mümkün kılacak hukuksal düzenlemelerin bulunması anlam taşıyor.
- Kaynak yaratıcı her türden kurumlar vergisi düzenlemesi çok önemli. Keza bilgi temelli yatırımlar için vergi bazlı kamu desteklerinin yeri var.
- OECD üyesi 36 ülkenin “iyi örneklerinin” eğitim/hukuk düzeni ve reformlar kdnusunda izlenmesi ve bunların içselleştirilmesi gerekiyor.
0-Azalan güven olgusunu gidermenin yolu, hukuk düzeninin eksiksiz tesisi ve Merkez Bankası’nın bağımsızlığını gerektiriyor.
- Rüşvet ve yolsuzlukla mücadele her şeyde esas olmalı. Hükümet etkinlikleri üç ayda bir Uluslararası standartlara göre yayınlanmalı.
- Mali Politika Raporlama Sistemi’yle tüm mali faaliyetler kamuoyuna duyurulmalı. KGF desteklerinin maliyet/yarar analizi yapılarak, KGF eylem alanı sınırlandırılmalı.
- 5018 sayılı Kamu Finansman Yasası gereği yatırım öncelikleri kamuoyuna duyurulmalıdır.

Ekonomik teşvik tadbirleri standart hale getirilmeli ve EIS Sistemine göre ilan edilmelidir.
Raporda ayrıca kadın-erkek ve bölgeler arası eşitsizliğinin sürdüğü, bu konularda önlem alınması ve kadın işgücünün ekonomiye kazandırılmasına öncelik tanınması öneriliyor. Start-Up’ların sayısının az olmasına karşın anlamlı olduğu, katma değeri yüksek üretim yaptıklarını belirterek Tübitak ve KOSGEB desteklerinin önemli olduğunun altı çiziliyor. Ancak, uluslararası yatırım ortamına kenetlenmeleri için şeffaf olmaları ve vergi ve kaynak yaratma bileşkesinin güçlendirilmesi öneriliyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 265 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 161 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 256 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 144 Okunma