Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi, “Seçim sonrası OHAL kalkacak” müjdesi OHAL’in kalkmasıyla yerine geldi. Ancak, “OHAL’siz OHAL tanımlamaları yapılan yeni yasal düzenleme” gündemde. İş dünyasından bir dostumun katıldığım değerlendirmesini paylaşmak istiyorum: "OHAL sonrası olağanüstü hal değil normalleşme olmalı.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim öncesi, seçim sonrası OHAL’in uzatılmayıp sonlandırılacağı açıklaması, iş çevrelerinde olumlu karşılanmış, adım adım “normalleşmenin” başlamasının hem uluslararası ilişkiler, hem iş yapma açısından olumlu sonuçlar vereceği söylemleri artmıştı.
OHAL sonrası valilere önemli yetkiler veren yeni kanunun hazırlanmasının gündeme gelmesini değerlendiren bir işadamı dostum, “OHAL sonrası olağanüstü hal değil, normalleşme bekliyorduk. İş yaptığımız yabancılara da bunu anlatıyorduk. Ama OHAL sonrası yeni düzenlemeler getirilmesi düşünülen yasa, normalleşmeye hızlı geçiş olmayacağını OHAL sonrası olağanüstü bir dönemin devam edeceğini gösteriyor. Beklediğimiz bu değildi. Her ne kadar iktidar sözcüleri OHAL’in ekonomi alanına fazla müdahil olunmadığını söyleseler de sonuçlar tam söylenenler gibi değil. Onun için bizim için olduğu kadar dış ilişkilerimiz ve AB ilişkilerimizi geliştirmek için de normalleşmenin bir an önce sağlanması gerekir” diyerek uyarı içeren görüşlerini dile getirdi.
Onun üzerine 21 Temmuz 2016'da başlayan OHAL döneminde ekonominin olumsuz etkilenip etkilenmediğine yayınlanan 32 KHK’nın sonuçlarına baktım. Gördüğüm manzara şu oldu.
- Ekonomik göstergelerden işsizlik oranı taşeronların kadroya alınmasıyla bir iyileşmeye yol açmış durumda. 2016’işsizlik yüzde 10.9 iken şimdi 10’un altına yüzde 9.6’ya gerilemiş. 2016 yılının 2.9 büyümesinin üstüne çıkılarak 2017’de 7.4 olarak gerçekleşmiş. Şimdi bu yıl da büyümenin yüzde 4’ler seviyesinde sonuç vermesi bekleniyor.