Osman Arolat Dünya Gazetesi

Prof. Akat: Üretim için eğitim konusu beni 1960’ların heyecanına taşıdı

Prof. Asaf Savaş Akat, "Üretim için eğitim konusu beni 1960’ların heyecanlı günlerine geri taşıdı. Üniversite gençliğinin sol fikirlieri tanımaya başladığı döremde, ekonomik...

01 Haziran 2017 | 90 okunma

Prof. Asaf Savaş Akat, "Üretim için eğitim konusu beni 1960’ların heyecanlı günlerine geri taşıdı. Üniversite gençliğinin sol fikirlieri tanımaya başladığı döremde, ekonomik kalkınmanın hedefi ile eşitlikçi bir toplum arayışı içindeydik. O dönemde, ‘sanat toplum içindir’, ‘eğitim üretim içindir’ gibi sloganlarda somutlaşan bir tazelik, bir naiflik vardı. Nüanslara dikkat edildiğini söyleyemem” diyor. Prof. Akat, 21. yüzyılda bu konuyu ele alırken, şu değerlendirme ile başlıyor:

“Modern toplumun en belirgin özelliği yüksek verimliliktir. Teknolojik gelişme ve sermaye birikimi, çalışan başına üretim miktarını hızla artırıyor. Geri planda, üretim sürecinin ve üretimde kullanılan araçların giderek daha karışık hale gelmesi yatıyor. Çünkü çalışanların bu karmaşıklığı yönetebilmesini mümkün kılacak beceriler ancak uzun ve etkili bir eğitim dönemi sonunda elde edilebiliyor.

21. yüzyılın ilk çeyreğinde iki kritik gelişme eğitime ek sorunlar getiriyor. Bir; bilim ve teknolojide nitel bir sıçramanın işaretleri artıyor. Yapay zeka, akıllı robotlar, genetik mühendislik ve benzerleri yarının üretim süreçlerinin bugünden çok farklı olacağını işaret ediyor. İki; Çin ve Hihristan gibi kıta ekonomiler hızla yüksek düzeyde verim düzeyini yakalıyor. Yeni neslin küresel düzeyde bugünden çok farklı bir rekabet ortamıyla baş etme zorunluluğuna işaret ediyor.”

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 265 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 161 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 256 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 144 Okunma