Osman Arolat Dünya Gazetesi

Prof. Kurtoğlu: Başarı hikayesi değer yaratmak ve değeri hakça paylaşmakla olur

Prof. Çelik Kurtoğlu, başarı öyküsü konusunda, önce başarılı ülkelerden söz ediyor, ardından bizim de değer yaratarak ve onu hakça paylaşarak başarı öyküsüne sahip...

12 Şubat 2018 | 104 okunma

Prof. Çelik Kurtoğlu, başarı öyküsü konusunda, önce başarılı ülkelerden söz ediyor, ardından bizim de değer yaratarak ve onu hakça paylaşarak başarı öyküsüne sahip olabileceğimizin altını çiziyor. Hukukun rekabet ortamının omurgası olduğunu belirterek, bazı atılması gereken adımlar üzerinde duruyor.

Prof. Çelik Kurtoğlu, "Başarı öyküsü neleri içermelidir" sorusunu yanıtlarken, “Değer yaratmak ve o değeri hakça paylaşmak ekonomik refahın da uluslararası toplumda saygınık kazanmanın da arkasında yatan ana faktördür” değerlendirmesini yaptı.

Kurtoğlu, “Almanya, Hollanda, İsveç, Japonya, Fransa, İngiltere, Güney Kore, Danimarka bunu yapabildikleri için öyküleri başarılı olan ülkeler arasında ilk akla gelenler. Son yıllarda Çin, Güney ve Güneydoğu Asya ülkeleri başarı öyküleri yazmaktalar” diye örnekler veriyor.

Başarı öyküsünün içinde yer alan etkenlerinden söz ederken şöyle diyor: “Başarı öykülerinin arkasındaki önemli etken, bu ülkelerde bulunan şirketlerin küresel rekabette yer alan sınai faaliyetlerde bulunmalarıdır. Bu Almanya’da birliğin kurulmasından önce şehir devletlerindeki aile şirketlerinin rekabet gücüne kavuşmasıyla, Fransa’da kamunun çeşitli edüstrilerde şampiyon şirketleri özendirmesiyle. Güney Kore şirketlerinin kendi ülkelerinde ithalata karşı korunurken, üretimi en büyük pazar olan ABD'ye taşıyarak küresel rekabete açılmalarıyla sağlanmıştır. Bütün bu ülkelerde kamu rekabet için gerekli ortamı yaratarak şirketlerin sağlıklı yapılar kurmaları desteklenmiştir.”

Kurtoğlu, ardından rekabette kamunun sözleşme görevinin önemine değiniyor: “Rekabet, şirketler arasındadır. Başarılı şirketlerin stratejileri uygulamasına bağlıdır. Şirketler, ülkemizde, girişimcilerle, sermayedarla eş anlamlı olarak düşünülür. Oysa şirketler, sermayedarlar, çalışanlar, tedarikçiler, müşteriler, kamu ve diğer sosyal paydaşlar arasındaki birçok sözleşmeden oluşan bir bütündür. Bu sözleşmeler her gün yapılarak devam eder.
Kamunun görevi bu sözleşmelerin doğru bir şekilde yapılıp uygulaması için rekabet ortamının sürdürülmesini sağlamaktır. Hukuk rekabet ortamının omurgasını oluşturmaktadır. Vergi politikaları, para politikaları, çalışma yasaları, uluslararası ticaret kuralları ve bunların nasıl uygulandığı, ülkelerdeki gelir düzeyi, tüketim kültürü, çalışma kültürü ve diğer birçok kurum rekabet ortamının kalitesini etkilemektedir. Şirketin doğru stratejileri geliştirmesi ve uygulaması bu ortamın yönlendirilmesine bağlıdır. Örnek olarak; kamunun gelir arttırmak için imalat endüstrisi ürünlerine lüks vergisi koyması, şirketlerin rekabetçi, kaliteli imalat yapmalarını caydırmaktadır. AB, Türkiye’nin önemli ihracat pazarıdır ve Gümrük Birliği imalat endüstrisinin kalitesinin iyileşmesine yol açmıştır. Diğer önemli ihracat pazarı Ortadoğu, Rusya ve diğer Asya ülkeleridir. Bu pazarların talebi ucuz ürünlerdir. Bu ülkenin imalat endüstrisini sıradan ürünler üretmeye itmektedir.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Diyarbakır’dan TSO Başkanı Mehmet Kaya’dan bir kötü bir iyi haber 01 Ekim 2018 | 265 Okunma Müteahhitlerden “kamuya iş yapılamaz hale gelindi” uyarısı 28 Eylül 2018 | 309 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunmaz” yazımın okuruma hatırlattığı... 27 Eylül 2018 | 161 Okunma “Aykırı ses olmadan doğru yol bulunamaz” 26 Eylül 2018 | 256 Okunma Güven ve kriz... 25 Eylül 2018 | 144 Okunma