Avrupa Birliği Komisyonu'nun Avrupalı kamyon üreticisi 5 firma Man, Volvo/Renault, Daimler, Iveco ve DAF firmalarının 1997 yılından 2011 yılına kadar aralarında kartel oluşturarak tekel yasalarını ihlal ettikleri için şirketlere toplam 2 milyar 926 milyon 499 bin euro ceza kesmesinin ardından, UND, Türkiye'de de bu firmaların yılda 10 binden fazla araç sattıklarını belirterek, araç başına 5 bin sterlinlik tazminat davası açmaya hazırlanıyor.
UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye'de her yıl bu firmaların ürettiği 6 ton ve üzeri 10 bin kamyon satılıyor. Bu konuda UND olarak Londra'da üyelerimiz adına toplu dava açmaya hazırlanıyoruz. Araç başına 5 bin sterlin tazminat alınabileceğini tahmin ediyoruz. Bu toplu dava girişimine üyemiz olmayan kamyoncular da dernek aracılığıyla dahil olabilirler" bilgisini verdi.
Şener, konuyla ilgili UND'de bir çalışma başlatıldığını açıklayarak, kartel oluşturdukları belirtilen firmaların 6 ton ve üzeri 1. ve 2. el araçlarına sahip olan firmaların UND'nin resmi WEB sitesindeki formu doldurarak bilgilendirme yapmaları için çağrıda bulundu. Bu bilgilerin toplanmasının ardından UND tarafından dava konusunda detaylı bilgilendirme yapılacak. Şener, bilgi toplamanın ardından davanın Londra'da açılması düşüncesinde olduklarını da belirtti.
Şener, henüz tam sayının hesabını yapmadıklarını, ancak 1997– 2011 arasında 6 ton ve üzeri bu firmaların ülkemizde 13 bin kadar kamyonu olduğu tahminini yaptı. Avrupa yollarında 30 binin üzerinde kamyon olduğunu, bunların 10'da 9'unu bu firmaların ürettiğini, Türkiye'de de bu firmaların toplam satış içindeki paylarının yüksek olduğunu söyledi.
Bu firmaların kartel oluşturarak tekel yaratmaları konusunda cezalandırılmalarına, aralarında fiyat ve emisyon kontrol teknolojisi uygulamalarında 14 yıl boyunca yaptıkları iş birlikleri etken oldu.
2 milyar 926 milyon 499 bin euroluk cezada en yüksek ceza, 1 milyar 8 milyon 766 bin euro ile Daimler'e kesilmiş durumda. Onu Volvo/Renault'un 670 milyon 448 bin euroluk, Iveco'nun 494 milyon 606 bin euroluk, DAF'ın 752 milyon 679 bin euroluk cezaları izliyor. AB Komisyonu'nun incelemelerine yardımcı olduğu için MAN firmasına para cezası vermediği bilgisi de haberde yer alıyor.