Osman Müftüoğlu
Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

5 soruda kadın sağlığı

PAP smear testi ne işe yarıyor? Rahim ağzı kanseri kadınların baş belası sorunlarından biri. Son yıllarda cinsel yolla bulaşan viral hastalıkların da artması nedeniyle eskisinden daha sık görüldüğü...

01 Temmuz 2017 | 407 okunma

PAP smear testi ne işe yarıyor?

Rahim ağzı kanseri kadınların baş belası sorunlarından biri. Son yıllarda cinsel yolla bulaşan viral hastalıkların da artması nedeniyle eskisinden daha sık görüldüğü de kesin. Bu test rahim ağzındaki mevcut bir kanserin erken teşhisi ya da bölgedeki prekanseröz (kanser adayı) hücresel değişimlerin erken tespiti için yapılan çok önemli bir yıllık değerlendirme. Testte rahim ağzından alınan hücreler inceleniyor. Hücrelerdeki değişimlere göre de kararlar veriliyor. Hatırlayalım: Rahim ağzı kanserlerine insan papilloma virüsünün (HPV) bazı türleri sebep oluyor. Zaten bu nedenle de PAP testinde bir anormallik saptanırsa teste bir de HPV testi ekleniyor.

FSH VE LH testleri ne işe yarıyor?

Bu iki hormon beyinden, hipofiz bezinden salgılanan ve yumurtalamayı uyaran (FSH) ya da üretilen yumurtayı rahime yerleştirip koruyan (LH) fonksiyonlar üstleniyor. Bunların düzeylerini ölçmek kadın sağlığı uzmanlarına kısırlığın nedenini saptamada, menopozun başlayıp başlamadığını anlamada, adet döngülerini değerlendirmede fikir veriyor.

Mamogram yaptırmam şart mı?

Mamografi, meme kanserlerinin erken teşhisi için hâlâ altın standart olma özelliğini koruyan bir tanı aracı. Aynı zamanda topu topu 15 dakika süren ve meme hakkında son derece güvenli bilgiler verebilen kolay bir tarama testi. Testte radyolojik olarak memelerin yandan ve önden görünümleri alınıyor, süt kanalları, kistler, meme içi yoğunluklar ve pek çok dokusal özellik değerlendiriliyor. 50’li yaşlara giren her kadının bu incelemeden geçmesinde fayda var. İncelemelerin ne sıklıkta yapılması gerektiğine ise genetik riskinize, memelerinizin yapısal durumuna ve yaşınıza göre karar veriliyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni hedefimiz ‘moleküler beslenme’ olmalı 21 Nisan 2025 | 588 Okunma Boy uzadıkça ömür kısalıyor 17 Nisan 2025 | 2.757 Okunma Sağlıkta da 5N1K kuralı geçerli 14 Nisan 2025 | 539 Okunma İyi yaşlanmaya bakın 12 Nisan 2025 | 2.106 Okunma Yeni gençlik paketleri: Hibrozomlar 10 Nisan 2025 | 342 Okunma