Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

7 sorun 7 doğal çözüm

Sağlık sorunlarına çare ararken eliniz hemen ilaçlara gitmesin. "Bu işin doğal bir çözümü de olabilir mi?" sorusu aklınıza gelsin. Sağlık problemlerini geleneksel yaklaşımlar, bitkisel...

16 Aralık 2016 | 2.723 okunma

Sağlık sorunlarına çare ararken eliniz hemen ilaçlara gitmesin. "Bu işin doğal bir çözümü de olabilir mi?" sorusu aklınıza gelsin.

Sağlık problemlerini geleneksel yaklaşımlar, bitkisel çözümler, doğal şifaya yönelik arayışlarla da çözüm üretmek mümkün. Ayrıca şu bilgiyi de lütfen hep aklınızda tutun: Hastalıkları önlemek, en azından gelişme safhasındayken yakalayıp hastalık haline dönüşmelerini engellemek daha akılcı bir çözümdür.
Önleyici ve güçlendirici yöntemlerin çoğu da geleneksel ve doğal çözümlerdir. Özellikle bazı bitkiler ve bitkisel besinler var ki onlar gerçekten de ilaçlar kadar etkilidir. Yeter ki doğru zamanda, doğru yöntemlerle kullanılsınlar. Yeter ki “ot-çöp” ticareti yapan sahtekarların elinden kurtarılsın, bilimsel çözümler öne çıkarılsın.
Bu hafta başında Bezmialem Üniversitesi Fitoterapi Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni ziyaretimde merkezin direktörü Prof. Dr. Murat Kartal ile uzun uzun sohbet etme fırsatı buldum. Merkezden de, yürüttükleri çalışmalardan da çok etkilendim.
Aynı zamanda büyük bir mutluluk da duydum. Mutluluğumun nedeni şu: Fitoterapi alanında ne kadar doğru işler yapar ve başarılı olursak ilaç harcamalarımız o kadar azalacak, sağlık sorunlarına çözüm imkânlarımız o oranda artacaktır. Tebrikler Bezmialem Vakıf Üniversitesi’nin yöneticilerine... Teşekkürler Prof. Dr. Murat Kartal’a...
Başlıktaki detaylar için buyurun...

MİDENİZDE GAZ VE YANMA MI VAR?

Hazımsızlık, şişkinlik, gaz, mide yanması en yaygın sağlık sorunlarından. Tümünün ortak sebebi de yanlış beslenme, yanlış besinler, yeteri kadar çiğnememek gibi hatalar. Tabii ki gerginliğin, yorgunluğun, kahvenin, sigaranın, alkolün, kızartmaların da bunda epey bir payı var. Biz işin “şifa” kısmına geçelim ve hemen en başa naneyi yazıverelim. Nane ve yağı sadece mideyi değil, bağırsakları da rahatlatan, yatıştıran, gazı azaltan doğal bir çözüm. Sırada başka bitkiler de var. Mesela papatya çayı. O da mideyi rahatlatan bir içecek. Mesela zencefil. O da mükemmel bir mide rahatlatıcısı ve dinlendiricisi ilaç gibi çalışıyor. 
Peki, ben ne mi yapıyorum? 
Üçünü birlikte çay gibi demleyip öğle aralarında 
günde 1-2 kez içiyorum.

SORUNUNUZ AŞIRI İŞTAHINIZ MI?

Her yemeğe çorba ile başlayın. Sıcak bir çorbayı yavaş yavaş, keyfini çıkara çıkara kaşıklamak hem sofrada oturma sürenizi uzatacak, hem de doygunluk sinyallerinin midenizden beyninize ulaşması için gerekli o çok önemli ilk 20 dakika için size “zaman avantajı” sağlayacaktır. Eğer çorbanızın kilo kontrolü için daha da etkili bir “ilaç besin” haline gelmesini istiyorsanız içine daha az yağ ekleyin ve unsuz, kremasız çorbaları tercih edin. Sebze çorbaları favoriniz olsun. Etkiyi daha da artırmak istiyorsanız kırmızı acı bibere ve karabibere yüklenin. Tabii mideniz izin veriyorsa, hemoroit probleminiz filan yoksa. Not: Çorba tavsiyemi yerine getirirken tercihinizi ev çorbalarından yana kullanmayı unutmayın. Ev yapımı çorba daima en iyi çorbadır, hazır çorbalarda katkı maddeleri ve kimyasal bulunma ihtimali fazladır.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Eksozomlar çöp mü, hazine mi 25 Kasım 2024 | 205 Okunma Hafta sonu için sağlık notları 23 Kasım 2024 | 407 Okunma Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 625 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 812 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.186 Okunma