Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

8 soruda kolajen dosyası

Kolajen bedenimizde en çok bulunan proteinlerden... “Tutkal” anlamına gelen “kólla” kelimesinden türetilmiş ismi nedeniyle onu bir çeşit “yapıştırıcı” gibi de...

14 Eylül 2018 | 2.627 okunma

Kolajen bedenimizde en çok bulunan proteinlerden...

“Tutkal” anlamına gelen “kólla” kelimesinden türetilmiş ismi nedeniyle onu bir çeşit “yapıştırıcı” gibi de düşünebilirsiniz. Başta kemik, deri, kas, tendon ve bağlar olmak üzere göz ve dişler dahil hemen her organın en önemli yapı taşlarından biri.
Doku, organ ve yapılara esneklik, direnç, hareket serbestliği ve dirilik verir, onları bir arada tutar. Kolajen aynı zamanda bağırsakların astarında da (içyüzü) bulunur. Genel sağlık kadar sindirim sağlığında da önemli olduğunu biliyoruz. Son yılların en gözde takviyesi oldu. Bunu da fazlasıyla hak ediyor. Zira cilde, göze, kasa, kemiğe, kirişe, ekleme, kısacası hemen her yere destek oluyor.
Bugün ve yarın “8 soruda kolajen” başlığıyla önemli bilgiler aktaracağız. Umarız faydalanırsınız...

Kolajen ne işe yarar?

Kolajenin bir değil, birçok görevi var. Temel görevi bedene dokusal destek sağlamak, cilde yapısal güç, esneklik ve sağlamlık kazandırmak. Bir diğer görevi ise doku ve organların canlı ve esnek kalmasına yardımcı olmak.
Dokuların onarımında, kemik ve cilt dokusunun şekillenmesinde de önemli görevleri var. Bu özelliklerinden dolayı da son yıllarda besin takviyesi endüstrisinin ve anti-aging pazarının lideri ve gözde ürünü.

Kaç tip kolajen var?

Bir değil, birden çok ve farklı kolajen stoğumuz var. En az 16 tip kolajen söz konusu. Sayıyı 24’e kadar çıkarmak bile mümkün!
Yaygın olan dört ana çeşit ise; Tip I, II, III ve IV kolajendir. Bu dört farklı kolajenin üstlendikleri ortak ve farklı görevlere gelince...
Tip I: Vücut kolajeninin yüzde 90’ına yakınını bu oluşturur. Yoğun olarak paketlenmiş sıkı liflerden oluşur. Cilt, kemik, tendon, fibröz kıkırdak, bağ dokusu ve dişlere yapı kazandırır.
Tip II: Daha gevşek paketlenmiş liflerden yapılıdır. Eklemleri birleştiren elastik kıkırdakta bol bulunur. Eklem kıkırdağının muhafızlarından biridir.
Tip III: Kasların, organların ve arterlerin yapısını destekler. Damarlara elastikiyet, kaslara güç verir.
Tip IV: Cilde sıvı filtrasyonu için yardımcı olur ve en çok da cildin derin katmanlarında bulunur.
Yaşlandıkça, vücut daha az ve daha düşük kalitede kolajen üretir.
Bu nedenle yaş aldıkça cildiniz canlılığını ve esnekliğini yitirmeye başlar. Kıkırdak da yaşla birlikte zayıflar. Bunun anlamı, yaş ilerledikçe daha çok kolajen korumasına ihtiyaç duyduğumuzdur.

Neden kolajensiz olmaz?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 578 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 721 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma