Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Alzheimer kendini belli eder

Ortalama ömrümüz uzuyor. Ve bu ‘fazla’ yıllar gençliğimize değil, yaşlılığımıza ekleniyor. Bu da Alzheimer riskini artırıyor. Bu hastalık, aslında üç evrede ‘geliyorum’ diyor....

23 Ocak 2017 | 1.724 okunma

Ortalama ömrümüz uzuyor. Ve bu ‘fazla’ yıllar gençliğimize değil, yaşlılığımıza ekleniyor. Bu da Alzheimer riskini artırıyor. Bu hastalık, aslında üç evrede ‘geliyorum’ diyor. Peki bu evreler neler? Buyurun...
Sağlıklı, huzurlu, keyifli ve verimli bir ömür herkesin arzusu.
İyi yaşlanmaksa bilgi ve özveri gerektiren bir süreç. Bunun farkına varanlardan biri de 70’li yaşlara hazırlanan Ertuğrul Özkök.
Yaşı ilerleyen her insan gibi o da “süreci nasıl daha iyi yönetirim?” sorusuna yanıt arıyor. Bu nedenle de Davos’ta ekonomik toplantılara katılmak yerine, tercihini uzun yaşam ve sorunları ile ilgili bir toplantıdan yana kullanıyor. Bence doğru da yapıyor. Nedenine gelince…
Araya beklenmedik bazı olaylar, aksilik veya şanssızlıklar girmediği takdirde ömrümüz uzuyor, daha da uzayacak. Bu kesin! Dahası uzama süreci müthiş bir ivme de kazandı. Geçen her on yılda ömrümüze ortalama iki yeni yıl ekleniyor.
MAYO CLINIK ARAŞTIRMIŞ
Bunun mühim anlamı şu: Ömrümüzün uzayan bölümü çocukluk ya da gençlik/orta yaş dönemleri değil, yaşlılık süreci. Bu da yaşlılık sorunları ile daha sık ve çok karşılaşacağımız anlamına geliyor. Bu kısa özet bile bizi yaşlanmayla ilişkili hastalıklar konusunda daha çok bilgilenmeye zorluyor.
Yaşlanma sürecinde özellikle yetmişli, seksenli yıllar ve sonrasında en çok korkulan hastalıkların en başında ise Alzheimer hastalığı geliyor.

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 617 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 732 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma