Osman Müftüoğlu Hürriyet Gazetesi

Badem mi yumurta mı?

Başlığı görünce şaşırdığınızın farkındayım. Sonuna kadar da haklısınız. Böyle bir kıyaslamayı yapmak yani bademle yumurtayı aynı kefeye koymak olacak şey değil! Peki ya...

16 Mart 2018 | 1.713 okunma

Başlığı görünce şaşırdığınızın farkındayım. Sonuna kadar da haklısınız. Böyle bir kıyaslamayı yapmak yani bademle yumurtayı aynı kefeye koymak olacak şey değil! Peki ya bu başlık niye? Nedeni, niyesi şu:

Hayvansal ürünler arasında “kaliteli protein” yönünden yumurta nasıl mühimse, badem de çok mühim bir bitkisel protein kaynağı.
Dörtte bir su bardağı kadar bademde yaklaşık 7.5 gram civarında bitkisel protein var.
Yani 6-7 gram protein içeren bir orta boy yumurtadaki hayvansal proteinden “bir tık” daha fazlası.
Bademin E vitamini, kalsiyum, posa, biotin zenginliğini de bir kenara not edin.Biotin bir B vitamini. Cilt, saç, tırnak sağlığı için mühim doğal destek. Çeyrek su bardağı bademle günlük biotin ihtiyacınızın yüzde 75’ini karşılayabiliyorsunuz.
Netice mi? Kuruyemiş tercihlerinizde bademi ihmal etmeyin. Özellikle osteoporozlu bir hanım (çünkü bol kalsiyum da içerir) ve kas meraklısı bir gençseniz...
Okul çağındaki çocuklar da tabii anında birer badem sever yapılmalı...

Çay bilgisi dersine devam

◊ Yeşil çayda siyah çaydan daha fazla kateşin/epigallokateşin yani “antioksidan” güç var. Ama aradaki fark zannedildiği kadar mühim değil. Geçiştirilebilir yani. Bu nedenle de yeşil çaya siyah çaydan daha fazla antioksidan güç yüklemek biraz haksızlık!
◊ Kafein bakımından yeşil çay, siyah çaydan daha avantajlı. Yeşil çayın kafein içeriği, siyah çaydan biraz daha düşük. Ama hakkını verelim. Burada da ciddi bir fark yok!
◊ Egzersiz öncesi bir fincan siyah veya yeşil çay için! Çaydaki antioksidan güç, egzersiz esnasında oluşabilecek serbest radikallerin etkisini azaltıyor yani bir tür antioksidan koruma kalkanı sağlıyor. Bu pek mühim bilgiyi lütfen ayrı bir yere not eder misiniz?

Neden daha sık ve bol baklagil yemeliyiz?

Baklagil grubu mühim, değerli, nispeten de ucuz besinler. Fasulyesi, nohudu, bezelyesi, mercimeği pek fark etmiyor, baklagil sağlık takımının üyesi her besin tıka basa “sağlıklı” bileşen içeriyor.
Her şeyden evvel...
◊ Tamamı protein ve posa zengini.
◊ Tümü mineral deposu (magnezyum, demir, potasyum).
◊ Hepsinde bol E ve B vitamini var (folik asit ve diğer B vitaminleri).
◊ Her biri tıka basa antioksidan yüklü (özellikle renkli olanları).
◊ Çoğu bitkisel proteinde bulunmayan lizin, baklagil grubundaki her besinde var. Lizin karnitinin temel iki yapı taşından biri. Karnitin ise mitokondrilerimizin enerji üretebilmesi için gerekli. Yani her baklagil aynı zamanda bir mitokondri besini.
◊ Baklagil grubu polifenollerden yana da çok güçlü. Özellikle siyah fasulye ve beluga mercimeği bu konuda pek ünlü.

Badem, fındık, ceviz nasıl yenmeli?

YAZININ DEVAMI

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Biyolojik yaşınızı siz belirleyin 21 Kasım 2024 | 602 Okunma Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır 18 Kasım 2024 | 722 Okunma En iyi egzersiz hangisi 16 Kasım 2024 | 1.177 Okunma Sırada ‘yaşlanma tsunamisi’ mi var 14 Kasım 2024 | 385 Okunma Şüpheci olun 07 Kasım 2024 | 495 Okunma