Zerdeçal, zencefil, tarçın, kimyon, karabiber, kakule ya da köri tozu olması fark etmiyor, güçlü bir sağlık için bahara mutlaka her gün bir ölçü(!) de farklı baharatlar eklemek gerekiyor.
Nedeni net ve açık: Baharatların her biri muazzam birer sağlık mucizesi. Kimi ANTİOKSİDAN gücüyle PASLANMAYI, kimi ANTİGLİKASYON gücüyle ŞEKERLENMEYİ, kimi de ANTİENFLAMATUAR gücüyle İLTİHAPLANMAYI önlüyor. İddia ediyorum! Yakında baharatların içindeki mucize maddelerin çoğunu “ilaç yerine” eczanelerde aramaya başlayacaksınız. Mahallenizdeki eczaneye gidip “Eczacı abla/abi, rozmarinik asit, kurkumin, gingerol ya da biraz kuminaliniz var mı?” diye soracaksınız. Baharı müjdeleyen yeni ve güzel bir haftaya başlarken tavsiyem şudur: Bu baharı elinizden geldiği ölçüde, ekonominiz müsaade ettiği ölçüde baharatlandırın. Özellikle 40’lı yaşların üzerindeyseniz hele bir de iyi ve keyifli bir yaşlanma yolculuğuna çıkmak niyetindeyseniz, özellikle kanserler ve bazı kronik hastalıkların, diyabet ve depresyon dahil bazı ruhsal sorunlarınızın çözümü için baharatlardan faydalanmayı unutmamalısınız. “Mesela hangi baharat hocam?” diyorsanız, bugün zerdeçalla yola çıkıyoruz...
İYİ BİLGİ 1
ZERDEÇALDA HAYAT VAR
HER gün yemeğinize, yoğurdunuz veya salatanıza ekleyeceğiniz sadece çeyrek kaşık “taze çekilmiş toz zerdeçal” sayesinde pek çok kansere (kalın bağırsak/kolon kanseri, meme ve prostat kanserleri), pek çok yıpratıcı yaşlılık sorununa (yaşlanmaya bağlı bellek zayıflaması, yaşlılığa bağlı eklem problemleri) karşı etkili çözümler üretebilirsiniz. Zerdeçal bu muhteşem yeteneklerini kısmen “DNA koruması”, kısmen muazzam “antioksidan gücü”, kısmen de “iltihap baskılayıcı antienflamatuar yetenekleri” sayesinde başarıyor. Taze ya da toz zerdeçalı çorbalarınıza, özellikle tencerede kısık ateşte hazırlanmış et yemeklerinize, fırında hazırlanmış közlenmiş patatesinize, sebzelerinize eklemeyi mutlaka deneyin. Ayrıca daha önce de tarifini verdiğim -bir sonraki kutuda yeniden tekrarlayacağım- MUCİZE BEŞLİ karışım ile de zerdeçaldan faydalanabilirsiniz. Aklınızda olsun, zerdeçalı “balkabağı eklenmiş muhallebi”lerinde kullananlar da var.